Kids-ID

Terug naar boven

Wat?

Vanaf 1 april 2014 wordt het kinderpasje (wit kaartje zonder foto) niet meer afgeleverd. De Kids-ID vervangt het kinderpasje dat Belgische kinderen nodig hebben om binnen Europa te reizen.

 

Reisdocument / identiteitsbewijs

De Kids-ID is een reisdocument dat dient om de identiteit van het Belgische kind onder de 12 jaar te bewijzen. Dit reisdocument wordt alleen op aanvraag afgeleverd en is geldig binnen Europa (in de landen waar geen internationaal paspoort verplicht is).

 

LET OP! Indien je kind reeds in het bezit is van een internationaal paspoort, dan heb je geen kids-ID nodig. Een internationaal paspoort/reispas is overal geldig. Voor de meeste landen buiten de Europese Unie is een geldig internationaal paspoort/reispas (en eventueel visum) vereist.

LET OP! De kids-ID op zich volstaat niet om te reizen: het kind moet begeleid worden door één van zijn ouders of voogd die zelf over een geldig identiteitsdocument beschikt. Reist het kind naar het buitenland zonder begeleiding van één van de ouders of voogd, dan is er een reistoelating voor minderjarigen nodig.

 

De Kids-ID is steeds 3 jaar geldig, zelfs als het kind ondertussen 12 jaar wordt. Wanneer de Kids-ID vervalt na de leeftijd van 12 jaar, is een elektronische identiteitskaart eID verplicht.

 

Bij een verhuis moet het adres op de chip van de kids-ID aangepast worden. Dit kan enkel na afspraak, een afspraak inplannen kan via:

 

link naar Werken op afspraak

De kids-ID is meer dan een reisdocument / identiteitsbewijs

Dankzij de chip en de pincode kunnen kinderen met de Kids-ID niet alleen veilig op het internet chatten vanaf de leeftijd van 6 jaar, de kaart kan ook gebruikt worden bij de dokter en de apotheek ter vervanging van de SIS-kaart.

 

Kind in nood!

Op www.halloouders.be kan je een extra functionaliteit van de Kids-ID gratis en gemakkelijk activeren. Elke volwassene, die jou kind in nood vindt, kan het HALLO OUDERS nummer bellen dat zich op de achterzijde van de Kids-ID bevindt. Op deze manier worden de nummers in volgorde van hun belangrijkheid gebeld.

 

Terug naar boven

Wie?

Op dit ogenblik kunnen Kids-ID alleen worden gemaakt voor Belgische kinderen van 0 tot 12 jaar die ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters.

 

Voor niet-Belgische kinderen, bestaat het identiteitsbewijs voor kinderen jonger dan 12 jaar.

 

 

Terug naar boven

Waar?

Een Kids-ID kan je aanvragen (en na 3-tal weken afhalen) bij de dienst bevolking in het Huis van de Mechelaar. Een kids-ID aanvragen en afhalen kan enkel na afspraak, een afspraak inplannen kan via:

 

link naar Werken op afspraak

 

Terug naar boven

Hoe?

STAP 1: De aanvraag van een Kids-ID gebeurt na afspraak bij de dienst Bevolking in het Huis van de Mechelaar. Een aanvraagformulier dient door één van de ouders of de voogd ondertekend te worden. Het kind moet zelf meekomen bij de aanvraag! Dit kan enkel na afspraak, een afspraak inplannen kan via:

 

link naar Werken op afspraak


STAP 2: Na 3 weken ontvang je een witte omslag, die je PIN- en PUKcode omvat. Deze zijn noodzakelijk voor de activering van de nieuwe kids-ID. Hou deze persoonlijke codes goed bij! Je hebt ze nodig wanneer je van adres wijzigt.

De kids-ID aciveren kan enkel na afspraak, een afspraak inplannen kan via:

 

link naar Werken op afspraak

 

Terug naar boven

Wat moet je meebrengen bij de aanvraag van de kids-ID?

De kids-ID moet persoonlijk aangevraagd worden door één van de ouders of voogd en het kind

 • eigen identiteitskaart
 • een recente en gelijkende pasfoto (zwart-wit of kleur) met witte, egale achtergrond.

Wat is een goede pasfoto?

  • afmetingen van de foto : 35 x 45 mm
  • hoogte van het hoofd : minimum 25 mm en maximum 40 mm
  • Het gezicht in vooraanzicht en onbedekt (geen hoed, haarband, diadeem, sjaal of bril met donkere glazen).
  • De foto mag niet beschadigd zijn (gekreukt, nietjes, vlekken,...)
  • professionele foto-opname
Terug naar boven

Wat moet je meebrengen bij het afhalen en activeren van de kids-ID?

Één van de ouders of voogd mogen steeds de kids-ID van hun minderjarige kind(eren) komen ophalen, hiervoor is geen volmacht nodig.

De kids-ID mag afgehaald worden door een andere persoon met een volmacht.

Wat heb je nodig:

 

Persoonlijk:

 • eigen identiteitskaart
 • de omslag met de pin-en pukcodes

 

Met volmacht:

 • identiteitskaart of verblijfsvergunning van de volmachtdrager
 • een ingevulde volmacht van de ouder(s) of voogd
 • (een kopie van) de identiteitskaart van de volmachtgever (= aanvrager) en
 • de omslag met de pin-en pukcodes

 

Terug naar boven

Wat bij verlies/diefstal van de kids-ID?

Bij verlies van een kids-ID, kan je een attest van verlies verkrijgen bij het snelloket in het Huis van de Mechelaar. Hiervoor heb je 1 pasfoto nodig.

 

Bij diefstal van kids-ID, moet je zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie.

 

Voor de aanvraag van een nieuwe kids-ID, kom je naar de dienst bevolking in het Huis van de Mechelaar. Dit kan enkel na afspraak, een afspraak inplannen kan via:

 

link naar Werken op afspraak

 

Indien je niet beschikt over een kids-ID (wegens verlies of diefstal) en je gaat op reis, informeer dan naar de mogelijke alternatieven bij de dienst bevolking.

 

Terug naar boven

Hoeveel kost het?

De levertermijn van de kids-ID bedraagt ongeveer 3 weken. Het kan sneller dankzij de (dringende) spoedprocedures. Deze procedures zijn erg duur door de transsportkosten.

 

Wat?

aflevertermijn

prijs vanaf 1/1/2016

Kids-ID

3 à 4 weken

€6,20

Kids-ID in spoedprocedure

4 werkdagen

€111,50

Kids-ID in zeer dringende spoedprocedure

2 of 3 werkdagen

€176,90

 

 

 

 

 

 

 

 

*De exacte datum waarop de kaarten met bijhorende codes ter beschikking zijn bij het gemeentebestuur kan pas bij de aanvraag bepaald worden. De dag en uur van aanvraag bepalen de levertermijn.

 

Je kan zowel cash als met maestro betalen in het Huis van de Mechelaar.

Terug naar boven

Terug naar boven

Documenten