Kids-ID

Terug naar boven

Wat is een Kids-ID?

De Kids-ID is een identiteitsbewijs voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. De Kids-ID vervangt het witte kinderpasje dat kinderen nodig hebben om naar het buitenland te gaan en is geldig voor reizen binnen Europa (behalve Litouwen, Bulgarije, Roemenië en Slowakije) en voor enkele niet-Europese landen.

De kids-ID op zich volstaat niet om te reizen: het kind moet begeleid worden door één van zijn ouders of voogd die zelf over een geldig identiteitsdocument beschikt.

 

Maar de Kids-ID is heel wat meer dan een identiteitsbewijs!
Dankzij de chip en de pincode kunnen kinderen met de Kids-ID niet alleen veilig op het internet chatten vanaf de leeftijd van 6 jaar; de kaart kan ook gebruikt worden als bibliotheekpas, als zwembadabonnement, bij de inschrijving op school of als lidkaart van de sportclub.

 

De kaart biedt kinderen bovendien een extra bescherming in noodgevallen!
De dienst HALLO OUDERS verbonden aan de Kids-ID kan gratis geactiveerd worden op deze site en dat in een handomdraai. Eenmaal geactiveerd, kan elke volwassene die uw kind in nood vindt, het HALLO OUDERS nummer bellen dat zich op de achterzijde van de Kids-ID bevindt. Op deze manier worden de nummers in volgorde van hun belangrijkheid gebeld.

 

De nieuwe Kids-ID kaart heeft een geldigheidsduur van 3 jaar en is geldig tot en met de dag die de twaalfde verjaardag voorafgaat. Vanaf 12 jaar heeft het kind immers een elektronische identiteitskaart.

Terug naar boven

Voor wie?

Op dit ogenblik kan enkel en alleen voor Belgische kinderen van 0 tot 12 jaar die ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters een Kids-ID worden gemaakt.

Voor de kinderen die nog een geldige papieren versie hebben (wit identiteitsbewijs met foto) is er niets aan de hand. U kan deze blijven gebruiken tot aan de vervaldag.

 

Voor kinderen die geen Belgische nationaliteit hebben en zijn ingeschreven in de bevolkingsregisters, blijft het identiteitsbewijs voor kinderen jonger dan 12 jaar bestaan als reisdocument binnen Europa.

Terug naar boven

Hoe?

Een aanvraagformulier wordt door één van de ouders of de wettelijke voogd ondertekend. Het kind moet zelf meekomen bij de aanvraag.

Je moet voor de aanmaak van de Kids-ID rekening houden met een periode van 3 à 4 weken alvorens ze afgeleverd kan worden.

 

 

VRAAG DE KIDS-ID TIJDIG AAN WANNEER JE OP VAKANTIE WENST TE GAAN!

Terug naar boven

Wat moet ik meebrengen bij de aanvraag?

  • recente pasfoto (met effen witte achtergrond) van het kind
  • Het kind moet zelf aanwezig zijn bij de aanvraag
Terug naar boven

Hoeveel kost een Kids-ID?

De Kids-ID kost vanaf 1 januari 2014 €6,10. Dit is de prijs voor een 'normale' aanvraagprocedure waarbij je de kaart 3 à 4 weken na aanvraag kan afhalen.

 

De spoedprocedure kost €109,80. Voor een zeer dringende spoedprocedure betaal je €174,20.

 

Terug naar boven

Wat moet ik meebrengen bij het afhalen van de Kids-ID?

  • pin- en pukcode die je toegestuurd krijgt met de post
    (bij een spoedprocedure komen de codes toe in het Huis van de Mechelaar)
  • Indien een andere persoon dan de ouders of wettelijke voogd de kaart wenst af te halen: volmacht van de ouder(s) of voogd waarin men jou toestemming geeft om de Kids-ID af te halen + kopie van hun identiteitskaart ( van vader, moeder of wettelijke voogd).
Terug naar boven
Terug naar boven

Documenten