Gepubliceerd op:
4
mei
2022

Sinds de verhuis van de baanwinkels kwam er plaats vrij. Die ruimte wordt nu tijdelijk ingevuld met verschillende initiatieven.

Na de verhuis van de baanwinkels richting Malinas, staan heel wat winkelpanden leeg op Keerdok. Die worden nu stapsgewijs, tijdelijk ingevuld met de hulp van Monumento, een kei in het zoeken van duurzame en circulaire invullingen voor leegstaande panden. Een win-win, zowel voor de organisaties die een tijdelijke plek zoeken als voor de panden die intussen benut worden.

Duurzaamheid en verbinding centraal

We vullen de vrijgekomen ruimte niet zomaar in. Er moet een duidelijke meerwaarde zijn voor de Mechelaars. Solidariteit, duurzaamheid en verbinding staan hierbij centraal. De initiatieven brengen de buurt weer tot leven en zorgen voor mooie kruisbestuivingen.

Het voormalige pand van JBC wordt alvast een sociale voedselhub van Stad Mechelen en Ecoso. En in het vroegere A.S. Adventure komt The Aware House, een bewegingsruimte en indoor-skatepark.

The Aware House

De komst van The Aware House door JOY vzw is geen verrassende keuze. Zij zijn de geknipte organisatie om maximaal in te zetten op beleving en de publieke functie te garanderen. JOY vzw is een groep skaters die zich inzet voor en door skateboarding. Ze streven naar een geringe ecologische voetafdruk en gebruiken zoveel mogelijk recuperatiemateriaal.

The Aware house wil jongeren inspireren en organiseert wedstrijden, skatelessen, workshops, concerten en tentoonstellingen. In de bar geniet je van de gezonde wereldkeuken aan democratische prijzen.
De opening is gepland voor de zomer. Je bent er welkom op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. In de schoolvakanties gaan de deuren elke dag open.

Wil je ook een plek?

De komende maanden komen de andere leegstaande panden ook vrij voor een tijdelijke invulling. Monumento zoekt nog kandidaten om hier een creatief en duurzaam project op poten te zetten. Heb je zin om te ondernemen op een avontuurlijke, flexibele manier? Bezorg je naam, concept en portfolio aan info@monumento.be


De site van de baanwinkels is een onderdeel van het project Keerdok. In 2023-2024 worden de panden gesloopt en start de herontwikkeling. Naast woningen is er hier plaats voor horeca, buurtgerichte handel en diensten. Lees meer over de plannen voor Keerdok


Met dit project dragen we bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)

SDG 9: industrie, innovatie en infrastructuurSDG 11: duurzame steden en gemeenschappenSDG 12: verantwoorde consumptie en productie