Gepubliceerd op:
11
juni
2021

Naar aanleiding van de 60-jarige carrière en de 80ste verjaardag van Gerard Alsteens (°1940) alias GAL, toont Cultuurcentrum Mechelen zijn werk in al zijn facetten.

De expo stond eigenlijk vorige zomer al gepland, maar werd om de gekende redenen een jaartje uitgesteld. AL GAL opent op zaterdag 12 juni en loopt tot en met 22 augustus 2021. Parallel met de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek bij Stockmans Art Books.

Vrije meningsuiting

GAL is in de eerste plaats bekend omwille van zijn wekelijkse picturale tekeningen voor Knack die nooit vrijblijvend zijn. Hij is een grafisch kronikeur, zoals Johan Anthierens hem omschreef. Zijn oeuvre is een levenslang engagement voor de vrije meningsuiting. Zijn tekeningen zijn meestal scherp en confronterend, met een duidelijke boodschap. Door de actualiteit te verwerken in een spraakmakend beeld zetten ze de mensen aan om (kritisch) na te denken. Zijn tekeningen zijn soms regelrechte aanklachten tegen bepaalde gebeurtenissen, situaties of politici.

Gerard Alsteens studeerde aan de afdeling schilderkunst en grafiek aan het St.Lukas-instituut in Brussel. Later zou hij er ook docent worden. Hij vestigde zijn reputatie als cartoonist en politiek tekenaar tussen de jaren 60 en 80 met cartoons in De Nieuwe en De Zwijger. Vanaf 1983 is hij de huistekenaar van Knack. Zijn werk werd vaak bekroond en in 2019 ontving hij van de VUB een eredoctoraat voor zijn jarenlange engagement en kritisch inzicht.

Tentoonstelling en boek

Cultuurcentrum Mechelen koos niet voor een uitgebreide overzichtstentoonstelling. De expo dompelt je onder in het universum van deze creatieve duizendpoot. Een ‘GALerie’ van zijn werk. Naast een 120-tal kritische tekeningen verrast de tentoonstelling met vroeg werk en tal van wonderlijke objecten, paneeltjes en andere vrije creaties die weinig tot nooit te zien waren.

Parallel met de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek bij Stockmans Art Books. Deze uitgave is te koop op de tentoonstelling voor 49,50 euro, alsook online (+ 3 euro verzendingskosten).

Waar en wanneer

Cultuurcentrum Mechelen
12.06 - 22.08.2021

Tickets en info