Mechelen wil de komende jaren uitgroeien tot de deelstad van Vlaanderen. Eén van die deelmodi is autodelen. Bij autodelen maken meerdere personen of gezinnen om beurten gebruik van één of meerdere gezamenlijke auto's. Het is een eenvoudige manier om heel wat kosten te besparen. Iedereen kan deelnemen, of je nu een auto hebt of niet, of je de auto dagelijks nodig hebt of slechts heel af en toe. Er bestaan evenveel manieren van autodelen als er chauffeurs zijn.

Bij autodelen maken meerdere personen of gezinnen om beurten gebruik van één of meerdere gezamenlijke auto's. Er zijn 3 vormen van autodelen:

Autodelen.net is de overkoepelende organisatie die de belangen van al deze vormen verdedigt. Op www.autodelen.net vind je informatie over alles wat met autodelen te maken heeft (vormen van autodelen, info over alle autodeelaanbieders, beleidsplannen, innoverende concepten zoals delen van het gemeentelijke wagenpark en het delen van rolstoelvriendelijke voertuigen, persberichten en nog veel meer). Meer informatie is ook terug te vinden in deze flyer.

De ambitie is om het aantal deelwagens van 100, begin 2020, te laten groeien tot 350 deelwagens in 2025. 7000 Mechelaars moeten dan in 2025 gebruik maken van de deelwagens, tegenover 1800 nu. De komende maanden worden er nog heel wat acties opgezet om de Mechelaar te overtuigen om de eerste of tweede wagen te ruilen voor een deelwagen.

Zelf autodelen met Cozycar

In Mechelen zijn er meer dan 150 personen die onderling met buren of vrienden een eigen wagen delen. Meer dan 40 wagens worden zo in verschillende autodeelgroepen gedeeld.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan zeker een kijkje op hun website.

Zelf autodelen met Dégage

Dégage komt naar Mechelen! Met Dégage kan je eenvoudig wagens en fietsen delen met anderen. Via dit filmpje en op hun website kan je al kennismaken. Heb je graag meer uitleg? Dan kan je ook een infosessie volgen, op locatie of online.

Cambio

Cambio organiseert sinds 2002 autodelen in België. Het wagenpark staat verspreid over verschillende plaatsen in Wallonië, Brussel en Vlaanderen en als klant heb je permanent toegang tot al deze wagens. Je reserveert een auto wanneer je hem nodig hebt, Cambio doet de rest. Cambio is dus de ideale formule voor wie slechts af en toe een auto nodig heeft en verder geen kopzorgen wil.

Sinds 2006 is cambio ook actief in Mechelen. Cambio startte met 3 deelwagens. Tot midden maart waren er 47 cambio-wagens die door meer dan 1500 Mechelaars worden gebruikt.

Vanaf midden maart wordt het cambio-aanbod gevoelig uitgebreid. Voor de zomer worden er 40 bijkomende deelwagens geplaatst. De helft daarvan zullen elektrische wagens zijn.

Naast een stijging van het aantal zal ook het aanbod verder gediversifieerd worden.  Naast een groot aantal stads- en compacte worden er ook ook 7-zitters, mini-bestelwagens, breaks, een mini-busje (9 personen) en een camionette aan het gamma toegevoegd. Enkele van de wagens zullen vanaf april ook als leswagen gebruikt kunnen worden.

Er is ook een rolstoeltoegankelijke wagen die gedeeld wordt. Deze mini-bestelwagen bevindt zich in de Lijsterstraat en is in enkele eenvoudige stappen om te bouwen tot een rolstoeltoegankelijke wagen. Op deze webpagina van Cambio lees je er meer over.

Sinds midden oktober 2017 wordt tijdens het weekend ook een volledig elektrische dienstwagen van de stad ingeschakeld in de cambio vloot. Je kan hem terugvinden op de standplaats Veemarkt. 

Interesse? Meer info vind je op de website van Cambio of neem contact op met Cambio op 070 22 22 92. Vanaf midden september zal cambio zal cambio elke eerste en derde woensdag van de maand aanwezig zijn in het Huis van de Mechelaar. Hier kan je alvast een afspraak maken.

Je kan alle Cambiowagens in Mechelen terugvinden op deze overzichtskaart

BattMobiel

BattMobiel

Vanaf maart verwelkomt Mechelen een nieuwe aanbieder met 100% elektrische deelwagens. BattMobiel is een aanbieder van mobiliteitsoplossingen van bakfiets tot Tesla en is vandaag al actief in Gent, Aalst en Deinze.

BattMobiel is een deelsysteem op buurtniveau. Gebruikers engageren zich om de wagen enkele keren per maand te gebruiken gedurende 3 tot 5 jaar. Dit langetermijnengagement maakt het goedkoper dan een eigen wagen.

In maart verschijnen er 8 elektrische ‘battmobielen’ in de stad. Via infoavonden zal BattMobiel de Mechelaars informeren. Meer info over de deelwagens en de tarieven zijn op de website van BattMobiel te vinden.

Autodeelaanbieders zonder eigen wagens

Een aantal bedrijven bieden een softwareplatform aan dat eigenaars van auto’s samenbrengt met mensen die een auto zoeken: AirBnB maar dan met deelwagens. Iedereen die zich aanmeldt op het platform kan een auto huren. Er zijn geen instap- of abonnementskosten. De eigenaar van de auto bepaalt de prijs voor de huur van zijn auto, de betalingen gebeuren via het platform.

In Mechelen is Getaround (vroeger drivy) actief.