Gepubliceerd op:
11
februari
2021

Procter & Gamble, Kellogg en Stad Mechelen sloegen de handen in elkaar om de bedrijfsinrit een stuk veiliger te maken. Een ingenieus systeem van sensoren meldt vrachtwagenbestuurders dat er een (brom)fiets aankomt.

De gebrekkige zichtbaarheid van fietsers voor vrachtwagenbestuurders is een vaak voorkomend probleem. Dat geldt ook voor de bedrijfsingang van P&G en Kellogg aan de Mechelseweg.

De Mechelseweg is een belangrijke verbindingsweg tussen de dorpen en het stadscentrum, onder andere voor scholieren. Tegelijk kruisen hier dagelijks zo'n 200 vrachtwagens het fietspad om de in- en uitritten van P&G of Kellog op te rijden. Beide bedrijven werkten samen met Signco om de huidige situatie fietsveiliger te maken.

Sensoren en een Led-bord

Eerst en vooral verbeterde de zichtbaarheid van het fietspad ter hoogte van de inrit. Het fietspad kreeg een rode reflecterende slemlaag met witte markeringen en in de toekomst komen hier nog led-strips bij. In het fietspad werden glasvezelsensoren aangebracht die zeer nauwkeurig elke beweging van (brom)fietsers registreren en analyseren. De sensoren geven vervolgens een signaal aan een dynamisch led-bord dat de vrachtwagenbestuurders waarschuwt dat er een (brom)fietser zijn pad kruist. 

Daarnaast maakten P&G en Kellog de inrit smaller, staat er nu een verkeersbord "opgelet dode hoek!" en wordt het in- en uitgaand vrachtverkeer gescheiden met een fysieke middenberm.

Analyse van data

Een bijkomend voordeel is dat de nieuwe sensoren in het fietspad heel wat nieuwe data opleveren: ze geven inzicht in aantal en type passanten, de rijrichting, de snelheid, de versnelling/vertraging ... Met deze data kan Stad Mechelen verder onderzoek doen voor haar toekomstig mobiliteitsbeleid.