Gepubliceerd op:
6
september
2018

Vanaf 15 december kan je in Museum Hof van Busleyden in Mechelen de tentoonstelling It almost seemed a lily van Berlinde De Bruyckere bewonderen. Het is de eerste solotentoonstelling van de hedendaags kunstenaar in België sinds 2014.

Vanaf 15 december kan je in Museum Hof van Busleyden in Mechelen de tentoonstelling It almost seemed a lily van Berlinde De Bruyckere bewonderen. Het is de eerste solotentoonstelling van de hedendaags kunstenaar in België sinds 2014.
 

In 2016 maakte hedendaags kunstenaar Berlinde De Bruyckere (°1964, Gent) voor het eerst kennis met de wonderlijke Besloten Hofjes, topstukken uit de collectie van het recent geopende Museum Hof van Busleyden. De fragiliteit en schoonheid van deze zestiende-eeuwse retabelkastjes grepen haar onmiddellijk aan. De honderden fijn uitgewerkte zijden bloemen in alle fases van groei en verval deden haar denken aan de uitgebloeide lelies die ze thuis in deze verschillende stadia nauwkeurig gefotografeerd had. De gevallen bloemblaadjes vertonen voor De Bruyckere gelijkenissen met de tere menselijke huid, een thema dat vaak terug komt in haar oeuvre. De bloem kreeg een centrale rol in de reeks It almost seemed a lily waaraan de kunstenares in 2017 begon te werken. 
 
Berlinde De Bruyckere is bij het bredere publiek bekend vanwege iconische tentoonstellingen als Cripplewood tijdens de Biënnale in Venetië, Sculptures & Drawings. 2000 – 2014 in S.M.A.K. Gent en iconische werken zoals de levensechte dode paarden of de ‘dekenvrouw’.
 
Vanaf 15 december zullen werken uit de reeks It almost seemed a lily, aangevuld met nieuwe werken, getoond worden in Museum Hof van Busleyden. Ze gaan in dialoog met de Besloten Hofjes, die voor de gelegenheid even hun vaste plaats op de zolder zullen verlaten en verhuizen naar de ondergrondse tentoonstellingsruimte. Het is de eerste solotentoonstelling van Berlinde De Bruyckere in België sinds 2014. Enkele werken uit de reeks waren reeds te zien tijdens de Biënnale van Venetië, Art Basel, Manifesta en in het Sara Hildén Art Museum (Finland). De nieuwe werken binnen de reeks zullen voor het eerst te zien zijn in Museum Hof van Busleyden. 
 
De tentoonstelling loopt tot en met 12 mei 2019. Vanaf 16 mei start er vervolgens een tweede expo van Berlinde De Bruyckere in PARCUM, dialoogmuseum voor religie, kunst en cultuur in Heverlee. In samenwerking met KU Leuven.
 
PRAKTISCH
It almost seemed a lily
15 december 2018 – 12 mei 2019
Museum Hof van Busleyden
Sint Janstraat 2a 
2800 Mechelen
Prijs inbegrepen in museumticket (Individueel € 11, Mechelaars € 9, houders van UiTpas met kansentarief € 2)

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.