Gepubliceerd op:
10
januari
2025

Tijdens de 'Week voor Goed Eten' van 10 tot 19 januari zetten we samen met Rikolto het recht op goede, gezonde en duurzame voeding in de kijker. Doe mee en bestel jouw duurzame winkelzak vol lokale bio-wintergroenten en inspirerende recepten.

Het gaat niet goed met de voedingsgewoonten van kinderen en jongeren, ook op school. In de supermarkt is duurzame, gezonde voeding nog lang niet de makkelijkste keuze. En te veel boeren verdienen nog altijd geen eerlijk inkomen. Waarom? Omdat niemand er een zak om geeft?

In Mechelen geven we wél een zak om goed eten. We zetten dan ook mee onze schouders onder de ‘Week voor Goed Eten’ van Rikolto. Van 10 tot 19 januari 2025 zetten we het recht op gezonde, duurzame voeding extra in de kijker.

Bestel je zak vol goed eten

Zo kan je een toffe en duurzame winkelzak bestellen vol lokale bio-wintergroenten en inspirerende, gezonde recepten. De zak kost € 20 en bevat:

  • 500 g pastinaak
  • 500 g schorseneer
  • 500 g Mechelse blauwgroene prei
  • 1 grote Chinese kool
  • 1 grote pompoen (oranje of butternut)
  • Inspirerende recepten om met je gezonde groenten aan de slag te gaan

Bestel hier je zak

Bestel vóór 19.01.2025 en kies uit één van de afhaalpunten.

Ambassadrice Sandipa over goed eten

Sandipa poseert met de zak voor goed eten in groentewinkelSandipa Bhandari is voorzitster van de Mechelse Jeugdraad en ambassadrice van de 'Week voor Goed eten' van Rikolto. Gezond eten heeft immers altijd een belangrijke plaats in haar leven ingenomen:

"Mijn ouders waren landbouwers in Nepal. Hun liefde voor de grond en voor verse producten hebben ze nooit losgelaten. Zo staat onze moestuin elke zomer in volle glorie. Ik herinner me hoe ze op zondagen uren in onze tuin werkten om groenten en kruiden te kweken. Het hele gezin genoot ervan wanneer we die op ons bord zagen verschijnen. Hierdoor ben ik als kind al verse, gezonde voeding enorm gaan waarderen."

"Ook nu, als studente psychologie, leer ik telkens opnieuw hoe cruciaal gezonde en gevarieerde maaltijden – met nadruk op groenten en fruit – zijn voor onze fysieke én mentale gezondheid. Ik heb dus het voorrecht dat ik goed voor mezelf kan zorgen, maar dat voorrecht wil ik ook inzetten voor de samenleving. 
Als voorzitter van de jeugdraad wil ik jongeren meenemen in het thema van gezonde voeding. Jongeren zijn immers de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat jongeren enthousiast kunnen zijn over lokale voeding en werk van de boeren, maar jammer genoeg worden ze hier niet genoeg over geïnformeerd." 

"In onze maatschappij draait het vaak om snelheid en gemak. Daardoor kiezen we vaak voor eten dat snel en lekker is, maar niet altijd gezond. Tegelijkertijd worden jongeren blootgesteld aan digitale trends, zoals 'mukbangs' (video's die het verorberen van extreme hoeveelheden eten tonen) en extreme eetuitdagingen op TikTok en YouTube. Die trends kunnen ongezonde eetgewoonten normaliseren, en het is gemakkelijk om hierin mee te gaan – dat heb ik zelf vroeger ook ervaren. Gelukkig zijn er ook positieve kanten aan sociale media: steeds meer mensen zetten gezonde voeding in de kijker en inspireren anderen met lekkere, voedzame gerechten. Dat geeft me hoop en motivatie. Want gezond eten kan écht lekker zijn, en dat besef wil ik samen met dit project tot bij zoveel mogelijk mensen brengen."

Onze andere acties rond goed eten

In Mechelen zetten we niet alleen tijdens de 'Week voor goed eten' in op het belang van lokale, gezonde en duurzame voeding, maar het hele jaar door. Kende je deze initiatieven al?

  • Via het label 'Lekker Mechels' herken je horeca- en winkelzaken die samenwerken met lokale boeren en producenten. Het label kan je terugvinden aan het raam, op de deur, het menu of het uithangbord van je favoriete horeca- en winkelzaken.
  • De wandeling 'Lekker sportief' zet kinderen aan tot bewegen. Het is een toffe fotozoektocht waarbij kleine speurneuzen (vanaf 3 jaar) worden geprikkeld om op zoek te gaan naar wat Lekker sportief zijn betekent.
  • Het Mechelse voedseldistributieplatform Foodsavers wil voedselverspilling tegengaan, de toegang tot verse en gezonde voeding voor mensen in armoede verbeteren, en arbeidskansen creëren.
  • De Mechelse start-up Solomon maakt lekkere soep op basis van geredde groenten. Dit zijn groenten die door overproductie of schoonheidsfoutjes niet meer kunnen verkocht worden. Solomon koopt deze overschotten rechtstreeks aan bij de boer en maakt er soep van die hij doorverkoopt aan Mechelse bedrijven.
  • Ook Coflab is een mooi voorbeeld van hoe voedselresten omgezet worden in iets voedzaam én lekkers. In de circulaire kwekerij worden oesterzwammen op koffiegruis gekweekt dat wordt opgehaald bij de Mechelse stadsdiensten, lokale horeca en bedrijven uit de regio. De oesterzwammen kan je verkrijgen bij Kabas en op lokale (boeren)markten via Ferm en het Vlinderveld. Ze staan ook op het menu van verschillende Mechelse restaurants.
  • In februari 2023 startte het project Hap & Stap, een onderzoeksproject van Gezond Leven over gezond eten en bewegen in de buurt. Dit project had als doel om in Vlaanderen buurten te identificeren die kwetsbaar zijn op het vlak van de voedselomgeving. De wijk Oud-Oefenplein in Mechelen was een van de pilootbuurten. Samen met buurtbewoners en stakeholders onderzochten we hoe de omgeving kan aangepast worden op het vlak van beschikbaarheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid van gezonde voeding.