Gepubliceerd op:
16
juli
2018

Mechelen heeft er een heerlijk nieuw plekje bij. Aan Thomas More aan de Zandpoortvest stroomt de Binnendijle opnieuw bovengronds. Ook het fietspad richting Muizen is opnieuw geopend.

Na veertig jaar stroomt de Binnendijle weer bovengronds aan de Zandpoortvest in Mechelen. De voormalige parking tussen de twee gebouwen van Thomas More hogeschool maakte plaats voor een groene, open ontmoetingsplek met zacht hellende oevers. De vernieuwde Zandpoortvest en het opnieuw opgengestelde Dijlepad vormen nu een groene schakel tussen de Kruidtuin en het Mechels broek. Garant voor heerlijk wandelen en fietsen. De nieuwe aanlegsteiger biedt mogelijkheden voor Mechelse toeristenboten, kajakkers, kanovaarders en suppers. 

Een stad aan het water

Mechelen is opnieuw een stad aan het water. De voorbije jaren werden een zevental vlieten (of kleine stadskanalen) terug opengelegd in de binnenstad. Nu komt ook de Binnendijle aan de Zandpoortvest na veertig jaar ingekokerd te zijn opnieuw aan de oppervlakte. In 2013 sloegen De Vlaamse Waterweg nv en de stad Mechelen daarvoor de handen in elkaar, om in april 2017 te starten met de werken. 

Samenwerking

Dit project kwam tot stand via een samenwerking tussen Stad Mechelen en De Vlaamse Waterweg nv . Zij kunnen voor de financiering rekenen op meer dan een half miljoen euro steun van de Europese Unie. De werken aan Zandpoortvest maken deel uit van het Interreg 2 Zeeënproject Water Resilient Cities, dat historische steden weerbaarder wil maken bij hevige regenval. Interreg 2 Zeeën is een Europees territoriaal samenwerkingsprogramma voor Engeland, Frankrijk, Nederland en België. Het programma is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Mechelen onderneemt nog meer om onze stad beter te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen. Lees meer