Gepubliceerd op:
3
februari
2020

Mechelaars kunnen zich via hun bibliotheekaccount aanmelden op Mijn Leestipper. Het online platform geeft leestips op maat, gebaseerd op hun leesprofiel en recht uit de fictiecollectie van de Mechelse bibliotheek.

Bezoekers vragen regelmatig leestips aan onze bibliotheekmedewerkers, die hen met veel enthousiasme en heel gericht verder helpen. Deze nieuwe applicatie biedt daar aanvullende steun op. Mijn Leestipper kent alle 30.000 titels uit onze collectie romans voor volwassenen en suggereert dus alleen maar boeken uit de Mechelse bibliotheekcollectie. Zo krijgen de leden dus advies op maat.

Oudere romans of boeken die nu minder zichtbaar zijn of om andere redenen minder vaak gelezen worden, krijgen dankzij dit platform extra visibiliteit. Zo slagen we erin om onze uitgebreide collectie nog beter te ontsluiten. Enerzijds doet Mijn Leestipper herkenbare voorstellen in het eigen interessegebied, anderzijds kunnen er ook verrassende tips komen. Op die manier prikkelen we onze lezers ook om nieuwe dingen te ontdekken en uit hun leesbubbel te ontsnappen.

Zes boekenplankjes, zes thema’s
Bij de eerste aanmelding op mijnleestipper.bibliotheek.be krijgen gebruikers een aantal vragen die het platform moeten helpen om hem of haar beter te leren kennen. Mijn Leestipper houdt rekening met persoonlijke interesses, onder meer ook op basis van al gelezen boeken. Gebruikers moeten wel toestaan dat de applicatie zijn of haar leeshistoriek kan zien. Hoe meer boeken iemand leest, hoe accurater de tips gaan zijn. Gebruikers kunnen zelf ook boekbeoordelingen toevoegen om de boekentipper accurater te maken. Wie dat wil, wordt maandelijks via e-mail op de hoogte gebracht over nieuwe leestips.

De stad hoopt met het initiatief minstens 6300 Mechelaars te bereiken. Dat is het aantal bibliotheekleden van 14 jaar of ouder dat zijn of haar digitale account Mijn Bibliotheek actief gebruikt. Wanneer gebruikers Mijn Leestipper openen, zien ze zes boekenplankjes met zes verschillende thema’s. Twee thema’s daarvan heeft de bibliotheek gekozen. De thema’s wisselen elke maand en worden voor elke lezer anders ingevuld, afhankelijk van zijn of haar leesprofiel. Zie het als een digitale en gepersonaliseerde versie van een fysieke thematafel in de bib. Daarnaast brengt de bib thema’s en boekenlijsten aan met titels die ze graag in de kijker wil zetten, zoals historische romans, thrillers van Belgische schrijvers enzovoort.


Cultuurconnect ontwikkelde Mijn Leestipper om bibliotheken te helpen lenersvragen naar een goed fictieboek op te vangen. Bibliotheken Brugge en Lede (BibArt) dienden dit project in tijdens de projectoproep van Cultuurconnect in 2016. De hele ontwikkeling en alle testen met gebruikers gebeurden in samenwerking met beide pilootbibliotheken en ontwikkelaars Bookarang en LodgON. Brugge en Lede lanceerden in september als eerste de applicatie naar hun leden, om ze nog beter te adviseren en inspireren. Nu kunnen alle andere openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel intekenen voor de dienst.