Gepubliceerd op:
29
april
2022

De nieuwe spoorwegbrug in de Smisstraat in de wijk Arsenaal is open. Maar… ze heeft nog geen naam. De cultuurraad stelt er vijf voor. Stem vóór 29 mei op jouw favoriet!

De oude spoorwegbrug in de Smisstraat in de wijk Arsenaal werd vorig jaar afgebroken en intussen vervangen door een splinternieuwe versie. Die is nu helemaal klaar en ging op 29 april open voor verkeer. Maar… de brug heeft nog geen naam. Kies je mee?

Kies uit vijf namen

De cultuurraad stelde een lijst op met vier vrouwennamen en één naam die verwijst naar een historische gebeurtenis. Waarom vooral vrouwennamen? Omdat er nog te weinig straten, pleinen en bruggen een vrouwennaam dragen. Dat willen we stelselmatig veranderen.

Gaby De Jonghe (1927-2012)

Gaby De Jonghe was een actieve telg van het Mechelse internationale familiecircus De Jonghe. Het circus De Jonghe bestond van 1885 tot 1964. Naast de Johnny Ronaldobrug vervolledigt deze naamgeving het aandenken aan de Mechelse circuswereld.

Annie Van Bosstraeten (1913-2004)

Annie was stadsgids in Mechelen en spelend lid van toneelverenigingen De Dijlezonen, de Xaverianen en Ik Dien. Daarnaast zong ze in het parochiekoor van de St.-Albertuskerk in Muizen en werkte ze voor de NMBS. Ze schreef een kroniek over haar familie en over het dorp en de mensen van Muizen.

Hanswijkbrug

Vlak bij de brug waar nu het containerpark is, stond het klooster Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk. Deze naam maakt een verbinding met de parochie waartoe dit deel van de wijk behoort en verwijst naar het ontstaan van de wijk buiten de stadswallen.

Ida Smeets (1925-1971)

Ida woonde samen met echtgenoot professor Frans Van Isacker en hun drie kinderen in de Dreef. Dat is de weg tussen de brug en Muizen-Dorp. Dagelijks wandelde ze op de Dijledijk. In 1971 sloeg het noodlot toe en werd ze vermoord door seriemoordenaar Staf Van Eyken.

19 april-brug

Op woensdag 19 april 1944 vond er een verwoestend bombardement plaats op de Centrale Werkplaats van Mechelen en het rangeerstation van Muizen. Ruim 138 Mechelaars lieten het leven en heel wat huizen en infrastructuur werden vernield. Deze naamsuggestie is een blijvende herinnering aan de gruwel van oorlog.


Ik kies mijn favoriet

Stemmen kan tot en met 29 mei. Daarna worden de stemmen geteld en op 6 juni kennen we de naam voor de nieuwe brug.