Gepubliceerd op:
8
juli
2024

Wie bouwt de fiets- en voetgangersbrug tussen Winketkaai en Keerdok? Binnenkort weten we het. Aannemers kunnen tot 3 september een offerte indienen. De bouw start ten laatste begin 2025.

Op Keerdok krijgen de twee bruggen over de Afleidingsdijle binnenkort het gezelschap van een derde brug. Die zal het Keerdok met de Winketkaai verbinden én de veiligheid en het gemak voor fietsers en voetgangers aanzienlijk verhogen.

Beweegbaar deel

De Hollandse klapbrug wordt maar liefst 31 meter lang en 5 meter breed in materiaal dat tegen een stootje kan. De ophaalinfrastructuur reikt tot 9 meter hoog. Er komen vier brugpijlers: twee op de kades en twee in het midden van de Binnendijle. De brug krijgt moderne verlichting, vergelijkbaar met die van de Sofie Berthoutbrug.

Het beweegbare deel van de brug is volledig van staal. De vaste delen bestaan uit stalen randelementen met een betonnen constructie ertussen. Het oppervlak krijgt een epoxylaag die slijtvast is en voor een veilige oversteek zorgt, zelfs bij regen en ijzel. 

Aan beide uiteinden van de brug komen een afsluitboom, stoplicht en een geluidsinstallatie.

Herinrichting kruispunt

De aanleg van de brug gaat hand in hand met de herinrichting van het kruispunt van Winketkaai en Spreeuwenhuisstraat. Dat zal het doorgaande gemotoriseerde verkeer doen vertragen en een veilige oversteek voor fietsers creëren.

Het kruispunt krijgt een groene inrichting, met goed zicht voor zowel fietsers als automobilisten. Open verharding zorgt voor betere waterinfiltratie.

De vergunning voor de brug is al goedgekeurd. Nu zoeken we een aannemer voor de realisatie. De opdracht is uitgeschreven in een aanbestedingsdossier. Aannemers kunnen tot 3 september een offerte indienen. De werken starten eind dit jaar of ten laatste begin 2025.


We bouwen elke dag aan het Mechelen van morgen. Benieuwd naar nog meer projecten?