Praktisch

Waar en wanneer

Als buddy ga je één keer per week naar de school van je leerling. Dit is telkens na schooltijd en duurt ongeveer een uur voor het basisonderwijs en anderhalf uur voor het secundair onderwijs. We zoeken altijd een school bij jou in de buurt.

Je gaat ook minstens één keer (per semester) bij je leerling aan huis om samen met zijn of haar ouders te bekijken op welke manier men kan werken aan het welbevinden van hun kind op school.

Vrijwilligerswerk of stage

Buddy zijn kan zowel op vrijwillige basis als in het kader van een stage. Verscheidene opleidingen spannen zich mee in voor het Buddy-project en plannen dit binnen het kader van een engagementsstage.  

Als vrijwilliger kan je kiezen welke doelgroep je het liefst zou begeleiden (eerste graad of het zesde leerjaar lager onderwijs of eerste graad secundair onderwijs), maar ben je buddy in het kader van je stage, dan wordt de doelgroep vanuit je opleiding bepaald. Een student 'Professionele Bachelor Leerkracht Lager Onderwijs' zal bijvoorbeeld buddy zijn in de eerste graad of het zesde leerjaar van het lager onderwijs.

Als vrijwilliger kies je zelf of je één of twee keer per week wil begeleiden. Bij een stage is dit afhankelijk van de opleiding.

Vereisten

  • Je bent minstens 18 jaar
  • Je hebt affiniteit en/of ervaring met het begeleiden van maatschappelijk kwetsbare kinderen/jongeren en/of met onderwijs
  • Je hebt een goede Nederlandse taalvaardigheid
  • Je engageert je voor een deelname van minstens één semester
     

Verwachtingen

  • We zoeken sociaal geëngageerde studenten/vrijwilligers die elke week (steeds zelfde dag en uur) en gedurende minstens één semester buddybegeleiding willen geven.
  • We verwachten je aanwezigheid op het opstartmoment, de vormingsdag en op de intervisiemomenten.
  • We rekenen op een goede communicatie met de projectmedewerker, de stagecoördinator, het school en de  ouders.

Inschrijving en procedure 

Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier onder de knop 'word buddy' rechts op deze site. Nadien neemt een projectmedewerker contact met je op. In het geval van vrijwilligerswerk houden we graag een kennismakingsgesprek en gebeurt de toewijzing van een school nadien. Bij een stage doen we dit niet en kennen we onmiddellijk een school toe. Je wordt dan door je stagecoördinator en verantwoordelijke schoolcoördinator opgevolgd.

Bij het begin van elk semester bieden wij een Opstartmoment aan. Tijdens deze avond krijg je meer informatie over de visie en werking van Buddy en krijg je enkele ondersteunende vormingen. Bovendien maak je kennis met je schoolcoördinator, kan je de eerste afspraken maken en ontvang je meer informatie over de leerling die je zal begeleiden. 

Vergoeding en verzekering

Buddy's zijn vrijwilligers die zich gratis engageren om kinderen en jongeren te begeleiden. Dat wil niet zeggen dat buddy's voor dit engagement niets in de plaats krijgen. Naast de enorm leerrijke en fijne ervaring, krijgt elke buddy aan het einde van elk schooljaar een getuigschrift. 

Voor elke vrijwilliger wordt een vrijwilligerscontract opgemaakt. Dat zorgt ervoor dat je verzekerd bent tijdens je verplaatsing van en naar de school, en tijdens de sessie zelf.

We vragen ook om ons een uittreksel uit het strafregister (model 596.2) te bezorgen, dit is het vroegere bewijs van "goed gedrag en zeden".

Nog vragen?

Is het nog niet helemaal duidelijk, of wil je nog extra informatie? Ga dan eens kijken bij onze veel gestelde vragen of neem gerust contact met ons op.