Gepubliceerd op:
21
augustus
2023

Van 19.08 tot 15.10 kan je de buitenexpo ‘MOES-tuin leeft’ ontdekken in Domein Tivoli in Mechelen. Vlakbij de kinderboerderij. In twee tuinschuurtjes vind je verhalen, door de jaren heen vergaarde kennis en allerlei tips van moestuiniers.

Binnen het koepelproject MOES-tuin verzamelt Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) - samen met (erfgoed)partners en moestuiniers – objecten, foto’s, handelingen, tradities en ervaringen uit moestuinen.

Herinneringsmoestuin geeft rust

In de expo maak je kennis met wzc Roosendaelveld in Mechelen. Daar wonen zo’n tachtig mensen met dementie. CAG, Erfgoedcel Mechelen en Zorgbedrijf Rivierenland slaan de handen in elkaar om met moestuinerfgoed samen te herinneren, uit te wisselen én te tuinieren. De herinneringen vormen de basis om een moestuin voor het woonzorgcentrum te realiseren, voor en sámen met de bewoners, medewerkers en familieleden.

Nieuwe benaderingen zoals het herinneringstraject bij de Mechelse MOES-tuincase kunnen niet alleen het fysieke en psychische welzijn van deze mensen bevorderen, maar ook de verbondenheid met hun familie of verzorgers versterken.

Verbindende kracht van erfgoed

In deze expo zie je de verbindende kracht van erfgoed aan het werk. Doorheen alle verzamelde verhalen ontdek je niet alleen het verleden van de moestuin, de erfgoedobjecten zijn hier ook ingezet als middel om dierbare herinneringen te ontsluiten of net om positieve ervaringen in het hier-en-nu te stimuleren. Erfgoed is zoveel meer dan ‘wat we willen bewaren’, het biedt mogelijkheden voor samenzijn, gemeenschap en sociaal welzijn.

Reizende expo

Na haltes in Borgloon en Ieper landt de expo in Mechelen.

Praktisch