Gepubliceerd op:
23
april
2021

Op zaterdag 8 mei zal het allereerste burgerpanel van Mechelen digitaal samenkomen. Het burgerpanel zal de gemeenteraad adviseren over hoe je als stad een goede mix maakt tussen een bruisende stad en een met voldoende rustplekken.

Normaal startte het burgerpanel op 19 maart vorig jaar. Maar toen werd de wereld getroffen door het coronavirus. En ons land ging in lockdown.

Ruim een jaar later gelden er nog steeds belangrijke gezondheidsmaatregelen. Niemand kan voorspellen wanneer we weer met veel mensen samen kunnen komen. Daarom organiseren we het burgerpanel nu al online.

Het burgerpanel bestaat uit 50 willekeurig geselecteerde Mechelaars die uiteraard niet in elkaars bubbel zitten. Een aantal leden zullen met begeleiding deelnemen op het stadhuis. Zij hebben thuis geen laptop of internet, of hebben weinig ervaring met digitaal vergaderen. Natuurlijk gebeurt dit coronaveilig. 

Wat doet het burgerpanel?

Het burgerpanel zal de gemeenteraad adviseren over een specifiek thema. Dat thema werd bepaald door de verschillende raadscommissies: Hoe zorgen we dat Mechelen, haar dorpen en wijken, kunnen bruisen met evenementen, buurtfeesten, culturele activiteiten, enzovoort, en tegelijk ook een plek zijn voor rust en stilte? Wat zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden voor onze stad?

De aanbevelingen van het burgerpanel moeten leiden tot een algemeen kader voor Mechelen.

Waarom organiseert Mechelen een burgerpanel?

Het burgerpanel is een vernieuwende manier om burgers te betrekken bij het beleid. Hierin zijn we een voorbeeld voor andere steden. We geloven dat ons beleid en onze stad alleen maar beter worden met de inbreng van onze stadsgenoten.

Want Mechelen maken, doen we samen!

Mechelen wordt hierin begeleid door experten van Levuur, de Vlaamse overheid en de VVSG.

Meer informatie op makers.mechelen.be/burgerpanel