Hou het veilig voor jezelf, je personeel en je klanten en voer deze richtlijnen uit, in je eigen handelszaak. Deze gelden voor alle handelszaken op grondgebied Mechelen. Het is niet alleen noodzakelijk, maar ook belangrijk voor je handelszaak dat klanten zich veilig voelen tijdens het winkelen in Mechelen.

Algemene richtlijnen

 1. Zorg ervoor dat klanten de afstand van 1,5 meter makkelijk kunnen bewaren binnen in de winkel, maar ook buiten aan de winkel tijdens het wachten. Werk waar mogelijk met vloermarkering (pijlen/stickers/…). Gebruik het openbaar domein, gelegen aan je handelspand, om veilige wachtrijen te creëren.  
 2. Op het openbaar domein dienen volgende richtlijnen steeds gerespecteerd te worden: 
  1. Ten allen tijde moet er MINIMAAL 1,5 meter vrije doorgang behouden blijven voor voetgangers
  2. Levert dit een probleem, ga dan in overleg met uw buur
  3. Wachtrijen moeten zo goed mogelijk voor de eigen gevel (langs de vitrine) worden opgevangen
 3. Richtlijn is maximaal 1 klant per 10 vierkante meter voor de klant toegankelijke vloeroppervlakte in de winkel. Indien echter de voor de klant toegankelijk vloeroppervlakte kleiner is dan 20 vierkante meter, mogen meerdere klanten de ruimte betreden, zolang een afstand van 1,5 meter tussen klanten kan gewaarborgd worden. Werk daarbij met vloermarkering. 
 4. Duid buiten de winkel of in de etalage het maximum aantal klanten aan dat tegelijkertijd binnen mag zijn. Voorzie eventueel een maximaal aantal winkelkarren, -mandjes of een ander voorwerp dat aftellen toelaat. Dit helpt je als uitbater, maar is ook duidelijk voor de shopper. 
 5. Zorg voor maximale hygiëne in de winkel en stel handgel ter beschikking aan de in- en uitgang en waar nodig in de winkel (bijv. pashokjes kledingwinkel) of aan het verkooppunt.
 6. Reorganiseer indien nodig de inrichting van de kassazone zodat de afstand van 1,5 meter met het personeel kan worden gevrijwaard of voorzie andere veiligheidsmaatregelen. 
 7. Stimuleer zoveel mogelijk het betalen met bankkaart of contactloos om cash te vermijden. 
 8. Werk indien mogelijk met bestellingen en spreek afhaaluren af. Denk bijvoorbeeld na over het invoeren van een afsprakensysteem voor je klanten. 
 9. Afficheer de algemene richtlijnen voor je klanten. Stad Mechelen stelt hier een downloadbare affiche en ander communicatiemateriaal ter beschikking. 
 10. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedereen vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Meer informatie

Op zoek naar extra informatie of tips & tricks met betrekking tot heropening van je handelszaak? Neem dan zeker hier een kijkje: