Update van 13/11/2020

De COVID-19-pandemie houdt ook in Vlaanderen lelijk huis.

Op 27 oktober 2020 heeft de Vlaamse Regering dan ook beslist om een aantal extra maatregelen in te voeren.
De Stad Mechelen besliste om bijkomend nog strengere maatregelen te nemen en besliste bijkomend op 3 november dat alle indoor sportinfrastructuur (zowel stedelijk als privé- gesloten blijven voor zowel -12 jaar als +12 jaar en dit al zeker t.e.m. 15 november.  Deze maatregel werd op 13 november verlengd t.e.m. 13 december 2020.

Algemeen

 • Er geldt een samenscholingsverbod vanaf personen, kinderen onder 12 jaar niet meegerekend.

Georganiseerd sporten 

INDOOR

 • Alle stedelijke en private sportinfrastructuur in Mechelen blijven voor alle leeftijden gesloten, ook voor –13 jarigen.
  • Uitzondering op deze regel: scholen met leerlingen tot 13 jaar of opvanginitiatieven/sportkampen/professionele sport of topsport na goedkeuring lokale overheid
 • Het zwembad blijft t.e.m. 13/12 gesloten

OUTDOOR

 • – 13 jarigen (geboortejaar 2008 of later) kunnen in georganiseerd verband buiten sporten, onder begeleiding van een trainer en mits in acht name afspraken protocol sport
  • Sporters die 13 jaar of ouder zijn, kunnen enkel buiten trainen en gebruik maken van sportinfrastructuren met maximaal 4 personen.
 • Georganiseerd sporten met een privétrainer die zijn activiteiten verderzet worden toegelaten.  Dit kan indien deze activiteiten plaatsvinden in open lucht met maximum 3 klanten (samenscholing van max. 4) en met respect voor de afstandsregels van 1,5m tijdens de activiteiten.
 • Outdoor speelpleinen en sportterreinen blijven open, ook voor +12-jarigen.
 • Hou bij het outdoor sporten altijd rekening met de richtlijnen voor samenscholingen met maximaal 4 personen

Niet-georganiseerd sporten

 • Met je huishouden, eventueel aangevuld met maximaal 1 nauw contact. Enkel in deze context mag je sporten zonder afstand te behouden.
 • Of met maximum 4 personen, inclusief je zelf (kinderen tot 13 jaar niet meegerekend) en dat altijd met afstand van 1,5m

  Professionele sportbeoefening

 • Professionele sportbeoefening kan wel nog, maar zonder publiek. Hiervoor zal met de betrokken clubs contact worden opgenomen.

 Supporters

 • Eén ouder of begeleider mag zijn kind jonger dan 12 jaar naar de sportclub brengen en blijven kijken.
 • Wedstrijden van profteams doorgaan zonder publiek

 


Kleurencode

De maatregelen zijn afhankelijk van kleurencodes. Deze worden door de overheid vastgelegd en bepalen hoe er kan gesport worden, met hoeveel, met of zonder contact, … . Van zodra een kleurencode wijzigt, moet je als club ook aanpassingen gaan doorvoeren. De kleurencodes  kan je hier terugvinden.

We zitten momenteel in code oranje, wat algemeen wil zeggen dat contactsporten boven de 12 jaar verboden zijn en dan kleedkamers en douchen gesloten zijn voor alle leeftijden.

Meer info via Sport Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/sporten-in-tijden-van-corona/

Cafetaria's

Voor de cafetaria’s gelden de regels van het horecaprotocol. Meer info over de horecaprotocols vind je via deze link: https://heropstarthoreca.be/#algemeen

Extrasportieve activiteiten organiseren

Organiseer je een evenement met de club hou dan rekening het volgende. Onder evenementen vallen zowel sportwedstrijden, eetfestijnen, grote bijeenkomsten, … .

Toelating en CERM:  

Vraag steeds toelating aan de Stad Mechelen via het Evenementenloket en daarbij hoort ook het invullen van het  Covid Event Risk Model(CERM). Deze toepassing moet gebruikt worden voor alle evenementen, voorstellingen, sportwedstrijden op de openbare weg, sportcompetities, .. met meer dan 200 deelnemers of op de openbare weg. Meer info via het evenementenloket.

Ook op de Mechels website kan u een overzicht terugvinden van alle huidige maatregelen van kracht in onze stad: https://www.mechelen.be/coronavirus