Steun de lokale handel en horeca 

De handelaarsorganisatie Mechelen Meemaken lanceert een oproep naar de Mechelaar om ook nu te blijven winkelen bij de lokale handelaars en de horeca te steunen. De website www.hamstereninmechelen.be informeert je hoe je online aankopen kan blijven doen bij Mechelse zaken. Maar je kan er ook terecht om cadeaubonnen te kopen voor lokale handels- en horecazaken die geen online-shop hebben. Hamster nu al een wijnavond met vriendinnen of koop een cadeaubon voor je favoriete eethuis. Neem zeker een kijkje op www.hamstereninmechelen.be voor inspiratie en mogelijkheden.

Richtlijnen voor bedrijven

Beperk het aantal mensen in één ruimte:

  • Laat werknemers telewerken.
  • Stel vergaderingen uit of organiseer ze vanop afstand (bv. videoconferentie).
  • Stel personeels- of bedrijfsfeesten uit.
  • Hou afstand op de werkvloer.
  • Laat flexibel verlof toe en breidt flexuren uit. Zo zijn er minder mensen tegelijkertijd op de werkvloer (en op het openbaar vervoer).
  • Vermijd opleidingen in grote groepen.

Steunmaatregelen voor ondernemingen

Verschillende overheden en instanties hebbende de afgelopen weken en dagen steunmaatregelen aangekondigd voor zelfstandigen en ondernemingen.  De economische impact van de coronacrisis is niet min. Dit is zeker het geval voor zaken die verplicht de deuren moeten sluiten of voor zelfstandigen die hun beroep niet kunnen uitvoeren gedurende deze moeilijke periode.

Bekijk een overzicht van al deze maatregelen

Lees meer bij de Vlaamse overheid:

Zaterdagmarkt

Op basis van de federale richtlijnen gaan de kleinhandelsmarkt en de zaterdagmarkt niet langer door, dit al zeker tot 4 april.

Shoppen

De Shopping Shuttle wordt vanaf zaterdag 14 maart geannuleerd en dit tot en met 5 april. Het Warm Welkomweekend van 27 tot en met 29 maart gaat niet door. Om onze ondernemers toch zo veel mogelijk te ondersteunen stellen we handel, restaurants, cafés en hotels vrij van specifieke taksen en dit voor minstens een maand.