Cafés en restaurants

De Nationale Veiligheidsraad besliste op woensdag 3 juni dat de cafés en restaurants vanaf 8 juni mogen heropenen. Stad Mechelen werkte een actieplan uit met maatregelen om een veilige en vlotte heropening van de cafés en restaurants te garanderen

Voor uitbaters: hou het veilig voor jezelf, je personeel en je klanten en voer deze richtlijnen uit, in je eigen zaak. Deze gelden voor alle ReCazaken op grondgebied Mechelen. 

Voor klanten: om alles veilig te laten verlopen, vraagt Stad Mechelen om rekening te houden met deze richtlijnen. 


Zaterdagmarkt

Op basis van de federale richtlijnen gaat de zaterdagmarkt opnieuw door vanaf 23 mei. Vanaf 1 juli worden de beperkingen op marktkramen versoepeld. Vanaf zaterdag 4 juli gaat de zaterdagmarkt door in aangepaste vorm. Lees hier alles over de nieuwe regeling en voorzorgsmaatregelen.

De kleinhandelsmarkt aan de Centjesmuur gaat vanaf 20 mei opnieuw elke maandag, woensdag en vrijdag door. Ook hier geldt een aangepaste regeling


Heropening winkels

De Nationale Veiligheidsraad besliste op woensdag 6 mei dat de handelszaken vanaf 11 mei mogen heropenen. Stad Mechelen werkte een actieplan uit met maatregelen om een veilige en vlotte heropening van de winkels te garanderen.  

Voor handelaars: hou het veilig voor jezelf, je personeel en je klanten en voer deze richtlijnen uit, in je eigen handelszaak. Deze gelden voor alle handelszaken op grondgebied Mechelen. 

Voor shoppers: om winkelen veilig te laten verlopen, vraagt Stad Mechelen om rekening te houden met 11 belangrijke tips


Steun de lokale handel en horeca 

De handelaarsorganisatie Mechelen Meemaken lanceert een oproep naar de Mechelaar om ook nu te blijven winkelen bij de lokale handelaars en de horeca te steunen. De website www.hamstereninmechelen.be informeert je hoe je online aankopen kan blijven doen bij Mechelse zaken. Maar je kan er ook terecht om cadeaubonnen te kopen voor lokale handels- en horecazaken die geen online-shop hebben. Hamster nu al een wijnavond met vriendinnen of koop een cadeaubon voor je favoriete eethuis. Neem zeker een kijkje op www.hamstereninmechelen.be voor inspiratie en mogelijkheden.


Shopping Shuttle

De Shopping Shuttle (Route P+R De Nekker – Grote Markt) rijdt opnieuw uit vanaf zaterdag 16 mei 2020. Opgelet! Je kan alleen maar mee als je een mondmasker draagt. 


Richtlijnen voor bedrijven

Niet-essentiële bedrijven die geen telewerk kunnen aanbieden of de afstand van 1,5 meter op de werkvloer kunnen garanderen mogen openen, maar:

  • Telewerk blijft de norm.
  • Mondmasker is verplicht als er geen 1,5 meter kan gegarandeerd worden.
  • Geen rechtstreekse contacten met klanten.
  • Social distancing moet maximaal gerespecteerd worden.
  • De regels uit de Generieke Gids worden gerespecteerd.

Steunmaatregelen voor ondernemingen

Verschillende overheden en instanties hebbende de afgelopen weken en dagen steunmaatregelen aangekondigd voor zelfstandigen en ondernemingen.  De economische impact van de coronacrisis is niet min. Dit is zeker het geval voor zaken die verplicht de deuren moeten sluiten of voor zelfstandigen die hun beroep niet kunnen uitvoeren gedurende deze moeilijke periode.

Bekijk een overzicht van al deze maatregelen

Lees meer bij de Vlaamse overheid: antwoorden op de meestgestelde vragen door bedrijven

Ook Stad Mechelen probeert de Mechelse ondernemers zoveel mogelijk te ondersteunen en stelt handel, restaurants, cafés en hotels tijdelijk vrij van specifieke taksen.  


Actieplan voor ondernemers 

Stad Mechelen, Mechelen Meemaken, UNIZO en Voka hebben de handen in elkaar geslagen en werken samen een actieplan uit voor de heropleving van de handel en horeca na de coronacrisis. Het actieplan bevat vijf pijlers: economische maatregelen, communicatie, evenementen, bereikbaarheid en de Mechelenbon.

Het actieplan omschrijft in eerste instantie de economische maatregelen die genomen werden door de Stad. Met betrekking tot handel en horeca gaat het over het niet heffen van de promotaks in 2020, de concessies die de stad niet zal aanrekenen aan huurders van de stad en het niet aanrekenen van innames van het openbaar domein. Ook worden alle lopende facturen opgeschort.

De andere pijlers zijn via een communicatiecampagne onze lokale handel promoten, extra zondagsopeningen elke eerste zondag van de maand, het inzetten van de gratis Shopping Shuttle tijdens de extra zondagsopeningen én een Horeca Shuttle op zaterdagavond tot 24u. Als laatste pijler wordt er bekeken of de Mechelenbon ook bij Mechelse bedrijven en andere actoren als relatiegeschenk ingezet kan worden.


Gratis webplatform koopinjebuurt.be

Om lokaal kopen te stimuleren, lanceerde de Vlaamse Overheid het platform koopinjebuurt.be. Als je bent geregistreerd op het Winkelhierplatform van UNIZO, dan sta je automatisch ook op www.koopinjebuurt.be. Elke onderneming met een Belgisch ondernemingsnummer kan zich gratis en vrijblijvend inschrijven. Na inschrijving word je automatisch opgenomen in de databank van koopinjebuurt.be en verschijn je ook in de zoekopdrachten. Zeker doen dus!