Zowel bij vertrek naar als bij terugkeer uit het buitenland, kan je gevraagd worden een negatief testresultaat voor te leggen.

Elk land bepaalt zelf welke regels het oplegt voor binnenkomende reizigers. Voor je vertrekt, check je dus best welke voorwaarden jouw vakantiebestemming stelt. Dat kan op de website van Buitenlandse Zaken.

Vanaf 1 juli zal iedereen die volledig gevaccineerd of genezen is van corona zonder bijkomende test of quarantaine kunnen reizen binnen de Europese Unie. Als je niet aan die voorwaarden voldoet, moet je een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Toch blijft het ook dan belangrijk om de regels van jouw bestemming op te zoeken, want de landen kunnen bijvoorbeeld wel nog individueel beslissen hoelang een negatieve PCR-test geldig is en vanaf welke leeftijd een test nodig is.


Moet ik getest worden als ik uit het buitenland terugkeer?

Dat hangt af van de kleurencode die jouw vakantieland heeft. Als je terugkeert uit een groene of oranje zone moet je niet in quarantaine of getest worden. Hou er wel rekening mee dat zones tijdens je vakantie kunnen veranderen van kleurencode.

Wie terugkeert uit een rode zone en nog geen twee weken volledig gevaccineerd is of een herstelcertificaat kan voorleggen, moet wel getest worden. Een negatieve PCR-test mag voor ons land maximaal 72 uur oud zijn en wordt gevraagd vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Je moet die test trouwens niet in het buitenland afleggen. Op basis van je Passenger Location Form (PLF) kan je ook een code krijgen om hier een afspraak te maken.

Is mijn test gratis?

Vanaf 28 juni zal iedereen tussen de 6 en 17 jaar twee gratis PCR-testen krijgen. Volwassenen hebben recht op twee testen als ze nog niet de kans hebben gekregen om volledig gevaccineerd te worden. Ook als je al twee keer gevaccineerd werd, maar er nog geen twee weken zijn verstreken sinds je laatste vaccinatie, heb je recht op gratis testen.

Wie een vaccinatie heeft geweigerd, moet wel betalen. Een PCR-test en afname kost dan maximaal 55 euro.

Hoe vraag ik mijn gratis test(en) aan?

Vanaf 28 juni kan je op de website mijngezondheid.belgië.be inloggen met je identiteitskaart of de itsme-app. Het systeem zal dan zelf nagaan of je recht hebt op een gratis test en je een cijfercode geven als dat zo is. Met die code kan je dan, via dezelfde website, meteen een reservatie maken in een testcentrum naar keuze.

Hoelang is de code voor mijn gratis test geldig?

De code die je krijgt om je gratis test vast te leggen, is 10 dagen geldig. Je hebt dus zeker genoeg tijd om een afspraak te maken

Waar kan ik me laten testen?

Als je een test nodig hebt om naar het buitenland te reizen, kan je niet terecht bij de huisarts. Zij nemen enkel testen af van mensen die symptomen hebben ontwikkeld of een hoogrisicocontact hadden.

Omdat testen voor toeristische redenen op dit moment nog betalend zijn, zal je die test moeten laten afnemen in een testcentrum met betaalmogelijkheid. In de praktijk gaat het dan vaak om privélabo's of ziekenhuislabo's. Bekijk alle testcentra en -labo's in België.

Voor een gratis PCR-test ben je vanaf 28 juni welkom in alle testcentra.

Voor Mechelen en Sint-Katelijne Waver kan je hier terecht:

Coronapunt Mechelen

Liersesteenweg 435 (naast spoed Sint Maarten)
2800 Mechelen

AZ Sint Maarten

Liersesteenweg 435
2800 Mechelen

 • Maandag tot zondag van 8.30 tot 12.30 uur en dit enkel op afspraak

Opgelet:AZ Sint-Maarten zal enkel vertrekkende reizigers testen. Personen die terugkomen van hun buitenlandse reis en een PCR-test dienen af te nemen, verwijzen we door naar het Coronapunt.

Imelda Ziekenhuis

Imeldalaan 9
2820 Bonheiden

 • Afspraken kunnen telefonisch (015 50 51 11) of online via mynexuzhealth gemaakt worden.
 • Enkel op weekdagen
 • Er is een gratis parking voorzien COVID-screening. Rij naar de hoofdingang en volg de pijlen voor de COVID-screening

Privé laboratoria

AML

Koningin Astridlaan 51
0471/667477

 • Elke weekdag: 14u-17u

DE MAAN

Tervuursesteenweg 241
2800 Mechelen

 • www.medina.be of 02/4632515
 • Tijdsblokken dagelijks van maandag tot vrijdag
  • 8u tem 11u
  • 14u tem 16u
  • 17u30 tem 19u30

Brussels Airport Testcenter

Het testcentrum voor vertrekkende passagiers bevindt zich net buiten de vertrekhal; het testcentrum voor aankomende passagiers bevindt zich op niveau 0 (busstation).

 • Van maandag tot en met zondag, ook op feestdagen. 3u30 ’s ochtends tot middernacht.

Labo Eurofins

GC Klein Boom, Mechelbaan 604, 2580 Putte

 • 8u30 tot 12u en 13u tot 17u
 • Dinsdagvoormiddag: gesloten
 • Zaterdagnamiddag: gesloten
 • Zondag: gesloten

Is er wel plaats genoeg om iedereen te vaccineren?

Er zijn 150.000 testen mogelijk per dag in België, wat een hoog aantal is. Het aantal mensen met symptomen of hoogrisicocontacten is sterk gedaald dus er komt spontaan extra ruimte vrij. De code die je krijgt om een afspraak in een testcentrum te maken blijft ook 10 dagen geldig.

Krijg ik mijn testresultaat op tijd?

In principe ontvang je je testresultaat binnen de 36 uur of sneller.

Waar vind je je testresultaat?

Het testresultaat van je PCR-test kan je raadplegen op myhealthviewer.be of via de CovidSafeBE-app.

Wat als je geen smartphone hebt?

Een herstel- of vaccinatiecertificaat kan je ook telefonisch opvragen. Dat wordt dan met de post naar je thuis verzonden. Omdat een negatieve PCR-test maar een beperkte tijd geldig is (maximum 72 uur), is dat voor een testcertificaat niet mogelijk.