Momenteel is de grote meerderheid van de inwoners in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver gevaccineerd. Voor iedereen die volledig gevaccineerd is, komt er zo snel mogelijk een extra vaccinatie of boosterprik. De nieuwe vaccinatieronde focust zich eerst op de 65-plussers, het zorgpersoneel en de risicogroepen. Later komt de rest van de bevolking aan bod. De boosterprik zal gegeven worden met een vaccin van Moderna of Pfizer. 

Vanaf januari start ook de vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar. 

Hoe krijg ik mijn afspraak?

Om een afspraak voor je (booster)prik te krijgen, hoef je zelf niets te ondernemen. Je ontvangt een persoonlijke uitnodiging (brief, sms of email) van de Federale Overheid. De brief bevat een e-ticket en een unieke code van 33 letters en cijfers. Deze code heb je nodig om je te registreren en je afspraak te bevestigen te weigeren of te verplaatsen. Dit kan online op laatjevaccineren.be of telefonisch op het nummer 0800 12 821.

Wanneer je precies je extra vaccin krijgt, hangt af van de doelgroep waartoe je behoort.

Kan ik mijn afspraak wijzigen?

Is het voor jou niet mogelijk om op het toegewezen tijdstip aanwezig te zijn? Dan kan je je afspraak zelf wijzigen. Dit kan online op laatjevaccineren.be of telefonisch op het nummer 0800 12 821. De precieze instructies om je afspraak te wijzigen kan je ook nalezen in de uitnodiging.

Wat neem je zeker mee?

Voor een vlot verloop ter plaatse, neem je zeker volgende zaken mee:

  • Je identiteitskaart
  • De persoonlijke uitnodiging met daarin je moment van afspraak en e-ticket
  • Mondmasker

Tip: draag die dag loszittende bovenkledij. Zo kan je vlot je arm ontbloten wanneer je de prik ontvangt.

Kom alleen, tenzij begeleiding noodzakelijk is.

Wat als je ziek bent?

Testte je positief op COVID-19, heb je symptomen of zit je in quarantaine? Dan kan je tijdelijk niet gevaccineerd worden. Je moet dan wachten tot 14 dagen na je genezing of positieve test of tot je quarantaineperiode is afgelopen.

Ook wanneer je andere ziekteverschijnselen hebt met of zonder koorts (>38°C), stel je de vaccinatie het beste minimum 14 dagen uit.

Voor het betreden van het vaccinatiecentrum wordt je temperatuur gemeten. Bij koorts mag je het vaccinatiecentrum niet betreden en word je terug naar huis gestuurd. 

In deze gevallen kan je een nieuwe afspraak maken.

Wat als je niet komt opdagen?

Reageer je niet op de oproep? Dan neemt Stad Mechelen contact met je op, om zeker te zijn dat je de uitnodiging gekregen hebt. Vaccinatie tegen COVID-19 is heel sterk aanbevolen, maar je hebt het recht om de vaccinatie te weigeren. Beslis je je niet te laten vaccineren, vragen we toch uitdrukkelijk om dit te laten weten zodat jouw plaats aan iemand anders gegeven kan worden.

 


Nog andere vragen? Neem even een kijkje op het FAQ van de Vlaamse Overheid.