Hoe krijg ik mijn afspraak?

Om een afspraak voor je vaccinatiemoment te krijgen, hoef je zelf niets te ondernemen. Je ontvangt een persoonlijke uitnodiging van de Federale Overheid. Tussen maart en juni, ongeveer twee weken voor je vaccinatiemoment gepland staat, ontvang je een brief, sms of e-mail. De brief bevat een e-ticket en een unieke code van 33 letters en cijfers. Deze code heb je nodig om je te registreren en je afspraak te bevestigen te weigeren of te verplaatsen. Dit kan online op laatjevaccineren.be of telefonisch op het nummer 0800 12 821.

Wanneer je precies gevaccineerd wordt, hangt onder andere af van de levering van voldoende vaccins en de doelgroep waartoe je behoort.

In de uitnodiging staan meteen twee data vastgelegd. Je hebt immers twee dosissen van het vaccin nodig om je optimaal te beschermen. Je krijgt dus meteen een afspraak voor je eerste en tweede prik, enkele weken later. Het Johnson&Johnsonvaccin vormt hier een uitzondering op. Dat is slechts één prik.

Goed om te weten: iedere werknemer kan betaald verlof krijgen om zich te laten vaccineren. Wel dien je je werkgever tijdig te verwittigen. 

Het vaccinatiecentrum in Mechelen is op prikdagen steeds open van maandag tot vrijdag tussen 12 - 20u en op zaterdag tussen 10 - 18u.

Kan ik mijn afspraak wijzigen?

Is het voor jou niet mogelijk om op het toegewezen tijdstip aanwezig te zijn? Dan kan je je afspraak zelf wijzigen. Dit kan online op laatjevaccineren.be of telefonisch op het nummer 0800 12 821. De precieze instructies om je afspraak te wijzigen kan je ook nalezen in de uitnodiging.

Vervroegde prik AstraZeneca

Heb je een eerste prik AstraZeneca al gehad en komt het je beter uit om de 2de prik te vervroegen? Dat kan met maximaal 4 weken (van 12 naar minimaal 8 weken interval tussen prik 1 en 2).

Je kan je prikdatum aanpassen via het online platform doclr, van waaruit ook de uitnodiging werd verstuurd. Ook kan je contact opnemen met het callcenter van het vaccinatiecentrum Nekkerhal via 0800 12821.

Check wel eerst of je op onderstaande data beschikbaar bent, want voorlopig worden enkel op deze dagen AstraZeneca geprikt.

  • 14 juli 2021
  • 21 juli 2021
  • 28 juli 2021

Alle praktische info voor het verplaatsen van de afspraak  

Wat neem je zeker mee?

Voor een vlot verloop ter plaatse, neem je zeker volgende zaken mee:

  • Je identiteitskaart
  • De persoonlijke uitnodiging met daarin je moment van afspraak en e-ticket

Tip: draag die dag loszittende bovenkledij. Zo kan je vlot je arm ontbloten wanneer je de prik ontvangt.

Kom alleen, tenzij begeleiding noodzakelijk is.

Wat als je ziek bent?

Testte je positief op COVID-19, heb je symptomen of zit je in quarantaine? Dan kan je tijdelijk niet gevaccineerd worden. Je moet dan wachten tot 14 dagen na je genezing of positieve test of tot je quarantaineperiode is afgelopen.

Ook wanneer je andere ziekteverschijnselen hebt met of zonder koorts (>38°C), stel je de vaccinatie het beste minimum 14 dagen uit.

Voor het betreden van de Nekkerhal wordt je temperatuur gemeten. Bij koorts mag je het vaccinatiecentrum niet betreden en word je terug naar huis gestuurd. 

In deze gevallen kan je een nieuwe afspraak maken.

Wat als je niet komt opdagen?

Reageer je niet op de oproep? Dan neemt Stad Mechelen contact met je op, om zeker te zijn dat je de uitnodiging gekregen hebt. Vaccinatie tegen COVID-19 is heel sterk aanbevolen, maar je hebt het recht om de vaccinatie te weigeren. Beslis je je niet te laten vaccineren, vragen we toch uitdrukkelijk om dit te laten weten zodat jouw plaats aan iemand anders gegeven kan worden.

Reservelijst vaccinatie

Heb je een flexibele agenda? Kan je op een paar uur tijd je plannen wijzigen om naar het vaccinatiecentrum te gaan? Zet je dan op de QVAX reservelijst en Mechelse lastminute-lijst. Zo kunnen we bij de annulatie van een afspraak, snel een vervanger inplannen. Laat je gegevens hier achter. 

Mensen die écht niet in het vaccinatiecentrum raken, omwille van sterk beperkte mobiliteit of medische redenen, komen in aanmerking voor thuisvaccinatie. De huisartsen bepalen dit op basis van specifieke criteria. Thuisvaccinatie is en blijft een uitzondering.

Vaccinatie 12- tot 15-jarigen:

Voorwaarden 

Als 12- tot 15-jarige heb je toestemming nodig van je ouders/voogd om je te laten vaccineren. Ouders (of wettelijke voogd) kunnen die toestemming geven door:
  • Hun kind te begeleiden in het vaccinatiecentrum
  • Hun kind een schriftelijke toestemming mee te geven

Nog andere vragen? Neem even een kijkje op het FAQ van de Vlaamse Overheid.