De Nekkerhal ligt centraal in de eerstelijnszone Mechelen-Katelijne en is makkelijk bereikbaar met de fiets, te voet, met de wagen of het openbaar vervoer.

Er zijn voldoende fietsenstallingen en parkeerplaats voorzien. Parkeren is gratis. Er is bovendien een Kiss & Ride-zone voorzien en parkeerplaats vlakbij de ingang voor wie minder mobiel is.

Alle info over bereikbaarheid van het vaccinatiecentrum

Om een afspraak voor je vaccinatiemoment te krijgen, hoef je zelf niets te ondernemen. Je ontvangt een persoonlijke uitnodiging van de Federale Overheid. Tussen maart en juni, ongeveer twee weken voor je vaccinatiemoment gepland staat, ontvang je een brief, sms of e-mail. De brief bevat een e-ticket en een unieke code van 33 letters en cijfers. Deze code heb je nodig om je te registreren en je afspraak te bevestigen te weigeren of te verplaatsen. Dit kan online op laatjevaccineren.be of telefonisch op de nummers 0800 12 821 of 1700.

In de uitnodiging staan meteen twee data vastgelegd. Je hebt immers twee dosissen van het vaccin nodig om je optimaal te beschermen. Je krijgt dus meteen een afspraak voor je eerste en tweede prik, enkele weken later.

Wil je deze afspraak wijzigen? Dat kan online of telefonisch op 1700.

Bij aankomst controleert een medewerker je temperatuur, je identiteitskaart en afspraak. Vervolgens registreer je je aan het loket met je e-ticket, ontvang je een volgnummer en neem je plaats in de wachtruimte.

Wanneer het jouw beurt is, overloopt een zorgkundige samen met jou je medische voorgeschiedenis.

Dan is het tijd voor de prik zelf. Geen zorgen, dat gaat snel en je voelt er weinig van. Draag loszittende kledij zodat je makkelijk je arm kan ontbloten.

Na de prik moet je nog 15 minuten wachten in de wachtruimte. Zo zijn de zorgverleners zeker dat je goed reageert op de prik of kunnen ze bij een slechte reactie snel ingrijpen.

Na het uitchecken mag je naar huis. Enkele weken later (afhankelijk van het toegediende vaccin) kom je terug voor je tweede dosis.

Alle info over je bezoek

COVID-19-vaccins zijn volgens dezelfde strenge wettelijke vereisten ontwikkeld op vlak van kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid als andere geneesmiddelen. Dat het vaccin zo snel ontwikkeld kon worden, is omdat alle betrokken partijen over héél de wereld (producenten, onderzoekers en overheden) hier samen hun vollédige prioriteit aan hebben gegeven. De kans op ernstige bijwerkingen op lange termijn is heel klein. We kunnen dat nooit helemaal uitsluiten, maar dat geldt voor alle vaccins en geneesmiddelen. Uiteraard wordt dat nog jarenlang goed in de gaten gehouden.

Meer info over de soorten vaccins en hun werking

Nee. Net als bij de meeste vaccins in België, is ook de vaccinatie tegen COVID-19 volledig vrijwillig. Vaccinatie is wel heel erg aanbevolen. De vaccinatie is volledig gratis.

Heb je een flexibele agenda? Kan je op een paar uur tijd je plannen wijzigen om naar het vaccinatiecentrum te gaan? Zet je dan op de reservelijst. Zo kunnen we bij de annulatie van een afspraak snel een vervanger inplannen. Laat je gegevens hier achter. 

Kom zo veel mogelijk alleen, tenzij begeleiding echt noodzakelijk is. Er zijn voldoende stewards aanwezig ter plaatse om je doorheen het vaccinatieproces te begeleiden.

Heb je iemand nodig om je te vervoeren? Die persoon kan je af zetten aan de Kiss & Ride-zone of gratis parkeren aan de Nekkerhal.

Ben je tussen de 12 en 15 jaar? 

  • Een ouder of voogd moet je vergezellen
  • Of je neemt een schriftelijke toestemming van de ouder of voogd mee naar het vaccinatiecentrum

Dit wordt bepaald op basis van je domicilie-adres. Voor inwoners van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver gaat de vaccinatie door in het Vaccinatiecentrum Mechelen, nl. de Nekkerhal. Deze locatie ligt centraal en is vlot bereikbaar voor alle vervoersmiddelen.

Wanneer het jouw beurt is, hangt onder andere af van de levering van voldoende vaccins en de doelgroep waartoe je behoort. Je ontvangt tussen maart en juni een persoonlijke uitnodiging van de overheid per sms, brief of e-mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. In de uitnodiging staat duidelijk waar en wanneer je verwacht wordt.

Meer info over je afspraak

Vaccinatie beschermt jezelf en anderen tegen ernstig ziek worden en kan levens redden. Het is bovendien de belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten.

Voor een optimale doeltreffendheid en voor het ontstaan van groepsimmuniteit, moet minstens 70 % van de Belgen zich laten vaccineren. Groepsimmuniteit wil zeggen dat voldoende mensen weerstand hebben opgebouwd tegen het virus, waardoor het niet meer of nog maar heel moeilijk kan circuleren.

Ook zal het de personen beschermen die niet gevaccineerd kunnen worden, zoals zwangeren en kankerpatiënten in acute behandeling. Hoe sneller en hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe sneller de maatregelen versoepeld kunnen worden en we weer in volle vrijheid kunnen leven.

Wanneer je precies gevaccineerd wordt, hangt onder andere af van de levering van voldoende vaccins en de doelgroep waartoe je behoort. Je ontvangt een persoonlijke uitnodiging van de overheid per sms, brief of e-mail.

Voor een vlot verloop ter plaatse, neem je zeker volgende zaken mee:

  • Je identiteitskaart
  • De persoonlijke uitnodiging waarin je moment van afspraak staat en je e-ticket

Tip: draag die dag loszittende bovenkledij. Zo kan je vlot je arm ontbloten wanneer je de prik ontvangt.

Ben je tussen de 12 en 15 jaar? 

  • Een ouder of voogd moet je vergezellen
  • Of je neemt een schriftelijke toestemming van de ouder of voogd mee naar het vaccinatiecentrum