Op maandag 11 mei openden de winkels opnieuw hun deuren. Om winkelen veilig te laten verlopen, vraagt Stad Mechelen om rekening te houden met 11 belangrijke tips

Help jij de Mechelse handelaars om alles vlot te laten verlopen? Zij kijken er alvast naar uit om je terug te verwelkomen en dit op een veilige manier!

 1. Houd overal voldoende afstand (1,5 meter). Zowel op straat, in de wachtrij als in de winkels zelf.
 2. Probeer vlot en efficiënt te winkelen. Kom liefst alleen en beperk je bezoek per winkel tot 30 minuten. Voor het funshoppen is het nog even wachten.
 3. Elke winkel heeft een maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag. Dat toegelaten aantal hangt op de deur. Wacht op een veilige afstand je beurt af. Alvast dank voor je geduld!
 4. Probeer eenrichtingsverkeer aan te houden. Wandel zo veel mogelijk rechts. Zo vermijd je dat andere shoppers je te dicht kruisen. In de Bruul volg je de wegmarkeringen op de grond.
 5. Kom je met de fiets naar Mechelen, gebruik dan de fietsenstallingen. Laat je fiets niet tegen de gevel staan. Dan neem je de plaats van de wachtrij in. Speciaal voor jou zijn er extra fietsenstallingen voorzien: Korenmarkt, IJzerenleen, Schepenhuis, hoek Korte Bruul, Bruul ter hoogte van de Sinte Mettetuin en ter hoogte van de Kruidtuin. Opgelet: fietsen in de Bruul is tijdelijk niet toegelaten van maandag tot en met zaterdag van 11u tot 18u.  Stap af en neem je fiets aan de hand, zo kan iedereen veilig door de Bruul wandelen.
 6. Probeer piekmomenten te vermijden. Check de drukte in winkelstraten via onze livestreams: Grote Markt en Schoenmarkt. Zijn er te veel mensen? Stel je bezoek uit.
 7. Bedankt om je mondmasker te dragen! Op openbare plaatsen zoals winkels en winkelstraten zijn deze sterk aanbevolen.
 8. Ontsmet regelmatig je handen. De handelaars bieden een pompje met handgel aan.
 9. Betaal bij voorkeur met een bankkaart of met Payconiq.
 10. Moet je dringend naar het toilet? Je vindt een sanitair blok aan het postgebouw op de Grote Markt en in de Hallestraat naast het stadhuis. Hier kan je ook je handen wassen.
 11. Misschien kan je in jouw favoriete Mechelse winkel ook terecht om online te shoppen? Check shoppeninmechelen.be.