Evenementen

Maatregelen vanaf 30.07.2021

 • Evenementen, culturele en andere voorstellingen zijn toegelaten in de buitenlucht voor een publiek van maximaal 5.000 personen. Indoor voorstellingen zijn toegelaten voor 3.000 personen of 100% van de zaalcapaciteit als er minder volk binnen kan. Voorafgaande goedkeuring van de gemeente voor het event is vereist. Publiek mag worden ontvangen in groepen van max. 8 personen, behalve indien het een huishouden betreft. Wat betreft de einduren hervatten we de reguliere regelgeving.
  Vanaf 13 augustus zijn ook massa-evenementen in de buitenlucht weer toegelaten, als bezoekers met het Covid Safe Ticket kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, minder dan 48 uur geleden een negatieve coronatest hebben afgelegd of recent besmet raakten met het virus en weer hersteld zijn. 
 • Private feesten en recepties zijn toegestaan in de buitenlucht voor maximaal 50 personen. Thuis (binnen) mag je maximum 8 personen ontvangen, kinderen t.e.m. 12 jaar niet inbegrepen. Hierbij is het aangewezen de regels van de horecasector te volgen: max. 8 personen of een gezin per tafel en 1,5 meter afstand tussen de gezelschappen.

Andere activiteiten

 • Fuiven en dansfeesten zijn nog steeds verboden.
 • Fitnesscentra, bowlingzalen, openbare sauna’s en bioscopen mogen openen.
 • Natuurparken, dierentuinen, pretparken mogen ook indoor openen.
 • Kermissen, braderijen, rommelmarkten en handelsbeurzen zijn opnieuw toegelaten.

Sport

Aantal sporters en contact 

Onderstaande maatregelen gelden zowel voor sporten in georganiseerd, als niet-georganiseerd verband.

 • Er kan opnieuw onder normale omstandigheden gesport worden.
 • Geen limieten meer op het aantal sporters.
 • Contact maken is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. 

Indoor sporten

 • De densiteitsregels (30m²/10m²) ter reductie van de capaciteit van sportinfrastructuur zijn niet langer verplicht. Ze kunnen wel een nuttige beheersmaatregel zijn, indien de indoor infrastructuur over beperkte ventilatiemogelijkheden beschikt. Het kan dus zijn dat de infrastructuur die je huurt wel densiteitsregels oplegt. Het is dus belangrijk je goed te informeren.
 • Cafésporten (biljart, snooker, darts, tafelvoetbal, …) in horeca-inrichtingen zijn opnieuw toegelaten (mits gebruik van mondmasker)
 • Kleedkamers en douches mogen opnieuw open
  • Let op: in de stedelijke sporthallen van AGB SAM zijn in juli de kleedkamers en douches nog gesloten!

Publiek bij wedstrijden

Indoor 

 • Tot 2.000 personen (of 100% van de CIRM-capaciteit indien dit lager is dan 2.000),
 • Publiek zit neer, met mondmasker en op een veilige afstand
 • Minderjarige deelnemers (en g-sporters en hulpbehoevenden) aan sportactiviteiten kunnen steeds vergezeld worden door één of meerdere leden van hun huishouden, ongeacht de aard van de activiteit. Voor deze toeschouwers hoeft geen CERM of CIRM opgemaakt te worden.

Outdoor 

 • Tot 2.500 personen
 • Met mondmasker en op een veilige afstand. Het mondmasker mag tijdelijk af wanneer men op een vaste zitplaats zit (bv. voetbalstadion)

Al de huidige maatregelen over sport lees je na op de website van Sport Vlaanderen. 

Cultuur

Culturele en andere voorstellingen zijn toegelaten in de buitenlucht voor een publiek van maximaal 400 personen. Indoor voorstellingen zijn toegelaten voor 200 personen (of 75% van de zaalcapaciteit). Binnen gebeurt alles zittend, buiten valt de ‘zitregel’ weg. Voorafgaande goedkeuring van de gemeente voor het event is vereist.

Om onze kunst- en cultuurpartners te beschermen neemt de stad een aantal steunmaatregelen. In het toekennen aan steun wordt er gediversifieerd  naar de noden en zijn we als stad complementair aan de hulp die er komt vanuit Vlaanderen.
Raadpleeg de steunmaatregelen voor Mechelse kunst- en cultuurpartners.

Het Cultuurcentrum Mechelen annuleert alle voorstellingen tot nader order en neemt persoonlijk contact met je op wanneer de voorstelling waarvoor je tickets kocht, wordt verplaatst of geannuleerd.

RADAR, de nieuwe mix van H30 en de Talentenfabriek, blijft creatief talent en cultuurprojecten ondersteunen met tips, advies en ruimte en verbindt ze met kansen in de stad. RADAR houdt daarbij rekening met de huidige maatregelen.

Het Predikheren

De bibliotheek is open, maar enkel voor haar kernactiviteit, het ontlenen van boeken, dvd's, .... Raadpleeg de openingsuren en de voorzorgsmaatregelen.

Musea

De musea zijn open maar vooraf reserveren is noodzakelijk. 

Stadsarchief

Het Stadsarchief is tijdelijk gesloten, maar is telefonisch (015 20 43 46) en via stadsarchief@mechelen.be bereikbaar.

Online aanbod

Geniet ook van het aantrekkelijk online aanbod.


Toerisme

Het infokantoor van Toerisme en UiT in Mechelen in het Schepenhuis is open.
De Sint-Romboutstoren is tijdelijk gesloten. Alle rondleidingen met gids geannuleerd.
Meer info over de beklimming van de Sint-Romboutstoren.


Parken en tuinen

De parken en tuinen zijn open. Hou rekening met de huidige maatregelen ivm mondmasker en afstand.

Meer informatie over speelpleinen en -tuinen.


Regelgeving reizen

Heb je vakantieplannen of kom je terug uit het buitenland? Raadpleeg dan zeker de website van buitenlandse zaken voor de geldende richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Je leest hier welke landen je kan bezoeken en aan welke voorwaarden.

Ga je terugkomen uit vakantie? Dan moet je melding maken van je reis (ook wanneer je met de wagen de grens over stak) via het nieuwe online meldingsformulier. Dit moet je doen binnen 48 uur voor aankomst in België. Voor sommige landen geldt ook een preventieve quarantaineplicht en coronatest.

Public health passenger locator form