Op 28 september krijgen derdejaars van enkele Mechelse middelbare scholen een dag vol culturele rondleidingen, workshops en vormingen.

Met het project Cultuurshock zet de stad, in samenwerking met een twintigtal culturele organisaties in Mechelen, in op het samenbrengen van jongeren en cultuur
Vanuit een laboproject van het Onderwijs Overlegplatform (OOM) ontstond het idee achter Cultuurshock, waar in september 2022 COLOMAplus en BimSem aan deelnamen. Dit jaar krijgen de leerlingen van Ursulinen, De Provinciale Technische School Campus Mechelen, Technische Scholen Mechelen en Busleyden Atheneum De Beemden ook de kans om te proeven van de verschillende culturele genres aanwezig in Mechelen: van theater, beeldende kunsten, muziek, tot circus en erfgoed. Elk cultuurhuis biedt een eigen verhaal, een blik achter de schermen en de kans zelf iets uit te proberen of mee te denken.
Jong geleerd
Onderzoek toont aan dat wie op jonge leeftijd participeert aan cultuur, dat ook op latere leeftijd zal doen. Daarom is het belangrijk om hen al tijdens hun schooljaren te laten kennismaken met het brede aanbod. Tijdens de puberteit zijn jongeren nog in volle ontwikkeling, op zoek naar wie ze zijn, wat hun interesses en talenten zijn. Cultuurshock hoopt hiermee enkele zaadjes te kunnen planten, waarvan de jongeren op lange termijn de vruchten zullen plukken.
Eerste prikkel
Cultuurshock heeft als doel de ontmoeting tussen jongeren en cultuur te stimuleren en zo een eerste drempel weg te werken: die eerste stap naar binnen. Niet enkel de jongeren leren iets nieuws kennen, ook de cultuurhuizen worden aangespoord om hun aanbod naar voren te brengen op een andere manier.
Deelnemen en deel maken
Jongeren willen vooral deelnemen in plaats van waarnemen bij culturele activiteiten en daar biedt dit project een eerste stap. Vanuit de eerste indrukken opgedaan op 28 september, kunnen ook de cultuurhuizen aan de slag met een nieuwe visie op het verwerken van jongeren in hun aanbod en werking.