De Dag van de stilte op 31 oktober is meteen ook de start voor Zinderende Stilte, een cultureel themajaar met een uitgebreid programma. Curatoren Virginie Platteau en Jelle Dierickx lichten nu al een tip van de sluier.

Zinderende Stilte, is dat waar we nood aan hebben na de coronaperiode?

Virginie: “Ik kan me voorstellen dat mensen de behoefte voelen om opnieuw samen te zijn en het bruisende van een stad te ervaren. Tegelijk hebben velen van ons er ook van genoten dat het tijdens de coronaperiode wat rustiger was. Dat de agenda leger was, dat de stad stiller was. Wij willen dat gevoel nu een beetje terugbrengen, maar wel met de nodige zindering erbij. Tijdens het themajaar zal de stad dus bruisen, maar met ruimte voor rust en vertraging.”

Jelle: “We brengen geen beangstigende stilte, maar een stilte die beweegt. Alsof ze een heel mooie fata morgana is die je aan de horizon ziet verschijnen. Dat is net wat we nu nodig hebben. Het is daarom heel moedig van de stad om voor dit thema te kiezen. Hoe stilte en luwte in een stad aanwezig kunnen zijn, wordt in de toekomst immers almaar belangrijker.”

Hoe gaan bewoners en bezoekers die Zinderende Stilte nu al kunnen beleven?

Jelle: “Op 31 oktober - niet toevallig de Dag van de Stilte - geven we al een voorsmaakje in Het Predikheren. Nick Steur werkt daar dan aan een heel geconcentreerde installatie met stenen. Luitist Sofie Vanden Eynde verwerkt haar recente burn-out er op een positieve manier in een concert. Er komt ook een hele mooie keramiekinstallatie. En Virginie stelt er haar boek over stilte voor. Later op het jaar volgen er onder meer muziek- en filmfestivals en een installatie in natuurgebieden.”

Virginie: “Doorheen het jaar willen we stilte dus in heel veel verschillende facetten aan bod laten komen. Stilte is namelijk veel meer dan het ontbreken van geluid of mensen het zwijgen opleggen. Het is ook eventjes rust nemen om te kijken hoe het met jou en de wereld is gesteld. De stilte is ook een soort lege plek waar ontmoeting tot stand kan komen. Waar mensen terug tot elkaar kunnen komen.”

Wil dat zeggen dat Zinderende Stilte voor iedereen is?

Jelle: “Van de concerten over de installaties tot de voordrachten, het programma is echt gemaakt voor het grote publiek.”
Virginie: “Zélfs voor wie niet van stilte houdt.”
Jelle: “Het wordt alsof iemand in je oor fluistert dat het een zonnige dag is. Het komt dus heel dichtbij. Je moet het alleen maar toelaten.”