Op de “Ask-me-Anything-bank*”, of AMA-bank*, nodigen we mensen uit voor een respectvol gesprek. De bank is een plaats waar je met een open blik een ander beter leert kennen. Dit doe je door in verbinding te gaan, contact te zoeken, open vragen te stellen én je zelf ook open te stellen,…  Want dat doet goed!

 

De vaste AMA-bank staat in de Kruidtuin in Mechelen. Maar speciaal voor De Warmste Week stellen we elke dag onze mobiele bank open voor bezoekers op de Haverwerf.

Hier kan je van zaterdag 18 december tem donderdag 23 december elke dag terecht voor een gesprek. Tussen 13 en 16u nemen bekende en minder bekende personen plaats op onze bank met hun verhaal. En voor dat van jou! Want ze staan open voor jouw vragen én een boeiend gesprek.

De Spelregels

De AMA-bank is een veilige plek. Daarom geven we aan de bankzitters de volgende voorwaarden mee:
•    Stel je open voor de ander
•    Luister zonder oordeel
•    Wees oprecht en nieuwsgierig
•    Bepaal je eigen grens en diepgang
Op die manier blijft de bank een ‘veilige plek’. Ook voor onderwerpen die minder gemakkelijk of minder alledaags zijn.

Het Programma

Zaterdag 18.12, 13-16u
AMA-Thema: Dag van de Migrant

Vandaag praten we over 'Dromen over thuis'. Het project zet in op het versterken van een gedeelde identiteit. Door het delen van verhalen wordt migratie-erfgoed deel van het collectief geheugen. We zetten in op het verbinden van mensen, op het bouwen van een inclusieve gemeenschap. Door op zoek te gaan naar een gedeeld verleden, door herkenbaarheid in verhalen. Versterken we een gedeelde identiteit en een gedeeld begrip voor elkaar. Zo werken we samen aan een gedeelde toekomst.
Vandaag zijn de bankzitters mensen die meegewerkt hebben aan ‘Dromen over thuis’. Zij gaan graag met je in gesprek over wat 'thuis' betekent.  Waar voel je je thuis? Wat zorgt voor dat thuisgevoel? Hoe is het om ergens nieuw 'thuis' te zijn?  

 • 13u: Parissa
  Parissa ontvluchtte Iran omwille van een verboden liefde. 
 • 14u: Ali An Al
  Ali woont in Mechelen en komt uit Irak (Bagdad). Hij is vrijwilliger bij Steunpunt Asiel en Migratie, Welcome in Mechelen en Radar Mechelen. Zijn hobby’s zijn kunst (fluid Art en live art), koken en planten.
 • 14.30u: Binita Pinoy
  Haar herkomst zit verweven in verschillende aspecten in haar leven. De keuze om sociaal werk en nadien sociaal-culturele pedagogiek te studeren is maar een voorbeeld. Maar ook in haar werk als integratieconsulent voor het Agentschap Integratie en Inburgering. Zo ondersteunt Binita lokale besturen, organisaties en scholen bij het ontwikkelen van hun diversiteitsbeleid. Haar doel is om de samenleving gastvrijer te maken tegenover nieuwkomers.”
 • 15.15u: Gabriella De Francesco
  Al 15 jaar woont schepen De Francesco in Mechelen. Ze belandde hier heel toevallig. Gabriella huurde het huis van een collega die een jaar op wereldreis vertrok. Maar hoewel het geen liefde op het eerste gezicht was. Is ze toch blijven hangen. En nu is Mechelen haar thuis. Meer zelfs ze is er schepen van Sociale Zaken en Welzijn, Gezin, Kinderopvang, Armoedebestrijding, Diversiteit en Gelijke Kansen. Iets wat Gabriella 15 jaar geleden nooit had durven dromen toen ze naar het stadhuis keek.

Zondag 19.12, 14-18u
Hoe zit 't?

Vandaag ruilen we onze AMA-bank voor de 'Hoe zit 't?' banken van De Warmste Week.

"Hoe zit ’t?“, het is een vraag die we wel eens stellen. “Hoe is ’t? Zet je even…” is eentje die we nog meer zouden moeten stellen. Dat is wat de #DWW21 Jongerenambassadeurs gaan doen. Vandaag nemen zij plaats op enkele warme banken in Mechelen. Ze gaan in gesprek met jong en oud over ‘Kunnen zijn wie je bent’. 

Maandag 20.12, 13-16u -
AMA-Thema: Jongeren en Diversiteit

Vandaag belichten we diversiteit in al z'n aspecten. Identiteit, zelfbeeld, vooroordelen, en stereotypering worden aangekaart. Onze drie bankzitters hebben elk een persoonlijke band met Mechelen. Zij gaan graag met je in gesprek over jezelf zijn in een superdiverse context, over hokjes en stereotypen, over jezelf ontdekken en opnieuw ontdekken, over jezelf graag zien en nog zoveel meer!

 • 13u: Anne Verleysen - Intersekse Vlaanderen
  An ontdekte pas op 38-jarige leeftijd haar intersekse vrienden/groep /tribe. Het was onmiddellijke (h)erkenning. Een thuiskomen!
  “Geen vrouw meer ‘moeten’ zijn” was een bevrijding.  Ik begrijp als de beste waarom mensen proberen zichzelf te identificeren met het binaire. Had ik vroeger geweten dat het niet moest, was ik jaren depressie bespaard gebleven.”
  Vandaag is ze blij haar verhaal te mogen doen aan iedereen die het wil horen.
 • 14u: Kirsten Maeyaert
  Ik ben gehandicapt, mindervalide, andersvalide, persoon met een beperking…, maar je mag ook gewoon Kirsten zeggen. Kirsten wie…?  “Dat is die met haar roze Doc Martens!” Zo klinkt het de laatste jaren, sinds deze schoenen mij in 2016 kozen. Voordien zoemde mijn naam als: “Kirsten, dat is die in de rolstoel”. Maar ik ben niet de enige rolstoelgebruiker in de wereld, dus helpen mijn roze schoenen om zeker te zijn dat je Kirsten, de échte, voor je hebt. Je vindt me niet op sociale media, ik beleef Facebook op aarde. Dus kom langs in ons kerstchalet en schroom jezelf niet om alles (ja, echt alles) te vragen wat je me wil vragen. Van het kleinste tot het grootste, van het gekste tot het meest kwetsbare. Geen enkele vraag kan fout vallen, ik sta open voor jou. Ik spreek vanuit mijn hart en je zal aan mijn ogen en handen zien dat het klopt. Het wordt tijd dat we elkaar ontmoeten, toch? Wees welkom, ik wacht op jou!
 • 15u: Romy Slimbach - Romy Curvy
  Mijn naam is Romy Schlimbach (26 jaar), ook wel bekend als Romy Curvy. Ik ben bekend als plussize model en body activiste, vooral via sociale media.
  Als body activiste hou ik me vooral bezig met het verspreiden van de boodschap van bodypositivity en onbespreekbare topics bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken, zodat de mentale gezondheid in België verbeterd kan worden.
  Als plussize model zet ik me dan weer in voor de plussize community, door het aankaarten van problemen in de fashion wereld voor vollere mensen. Ondertussen werk ik al plussize stylist, blogger, ondersteuner van sociale media van plusszize merken en winkels en natuurlijk als plussize model en influencer. 

Dinsdag 21.12, 13-16u
Talentinterviews

Vandaag kan je je talent ontdekken op de AMA-bank. Want kunnen zijn wie je bent, betekent ook dat je kan schitteren in je talenten. En als je kan schitteren in je talenten, dan BEN je wie je bent in je meest authentieke vorm.

Elk van ons heeft een uniek talentenpaspoort waardoor we eigenlijk allemaal anders zijn dan de ander. Talenten zijn dan die dingen die moeiteloos gaan. Waarbij je energie krijgt. Ze laten de tijd verdwijnen en pas na de activiteit besef je dat je vermoeid bent. Maar tegelijk heb je alweer zin om de dag erna er weer tegenaan te gaan. Daar vinden we vaak de noodzakelijke energie om onszelf te zijn en obstakels in ons leven aan te pakken.

Vandaag stel jij niet de vragen, maar Talentencoaches die een opleiding volgden bij Hans Claeys. Zij gaan samen met jou op zoek naar jouw unieke talent. Dus kom langs en leer jezelf weer een beetje beter kennen.

Nieuwsgierig naar alle 36 kerntalenten? Wandel tussen 21.12 en 09.01 eens langs het Huis van de Mechelaar voor de Talentententoonstelling.En probeer dat nu eens 5 keer snel achter elkaar te zeggen? Gelukt? Wel dan ben je alweer een talent rijker!

Woensdag 22.12, 13-16u
AMA-Thema: jongeren en beeldvorming

De kinderen in Mechelen hadden het al door: ze kunnen zich niet altijd identificeren met de illustraties uit kinderenboeken. Daar moest verandering in komen. Dat heeft Stad Mechelen ter harte genomen met het initiatief ‘Mechelen Kleurt’. Het is een toolkit, met een methodiek, een boekenlijst, een set kleurpotloden en nog veel meer. Jezelf kunnen tekenen en kleuren ‘zoals je bent’, dat past helemaal in deze Warmste Week. 
In thema hebben we bijzondere gasten op de bank. Zij gaan graag met je in gesprek over hoe we een beeld vormen van onszelf in relatie tot anderen. We weten zo weinig van elkaar. Als we elkaar wat meer zouden ontmoeten, zou er meer begrip zijn. 

 • 13u: Sophia Honggokoesoemo 
  Schrijfster Sophia Honggokoesoemo heeft roots in Indonesië en China, maar is in België geboren en getogen. Migratie is als een fijne draad in haar privé en professioneel leven verweven. Ze werkt mee aan het project ‘Mechelen kleurt’. Van dit project kan je momenteel 200 kunstwerken bewonderen in de Mechelse binnenstad. De werken werden gemaakt door leerlingen van de Academie voor 'Mechelen Kleurt'.
 • 14u: Don Moussa Pandzou
  Don Moussa is trotse Mechelaar en heeft een hart voor alles wat diversiteit ademt. 
  Als freelancer begeleidt hij dekolonisatietrajecten en geeft hij workshops rond racisme, discriminatie, stedelijkheid & dekolonisatie. Hij begeleidt ook interculturalisatietrajecten.
 • 15u: Kevin Kabongo
  Kevin is voorzitter van Waka Waka Generation, een jongerenorganisatie die zich voornamelijk richt op jongeren en (jong)volwassenen met roots in Sub-Sahara-Afrika. Waka Waka Generation zet socioculturele activiteiten op, werkt rond identiteit in Vlaanderen en Brussel, en is bezig met noord-zuid projecten.

Donderdag 23.12, 13-16u
AMA-Thema: Nootjes van geluk!

Vandaag kan je op de Ask-Me-Anything-bank terecht voor een toffe, open babbel met Daan Gielen. Daan is stafmedewerker bij Gezond Leven vzw. Hij stond mee aan de basis van de geluksdriehoek. Hét kompas om te praten over ‘geluk’! En Daan houdt bovenal van fijne babbels met wildvreemde mensen. Samen met een illustrator brengen we jouw verhaal over ‘geluk’ en ‘jezelf kunnen zijn’ in beeld. 
Kom zeker eens langs voor een tof gesprek mét borrelnootjes. En ga naar huis met een gepersonaliseerde illustratie over jouw ‘gelukskes’.


*Het Mechelse AMA-bankje is een idee van Mechelaar Jonas Salen. Hij diende het idee in bij De Grond der Dingen.  Een initiatief van theater ARSENAAL/LAZARUS en het Museum Hof van Busleyden waarbij inwoners van Mechelen opgeroepen werden om actief mee te bouwen aan de gemeenschappelijke toekomst. De stad stelt 20.000 m² ter beschikking om een aantal voorstellen te realiseren. Het leek Jonas een fijn idee om in een aantal buurten een bijzondere invulling te geven aan één of meerdere bankjes, de zogenaamde Ask Me Anything-bankjes. Op zo’n AMAbankje krijg je op een aantal momenten een verhaal, een kwestie of een vraag te horen van iemand die iets wil delen met anderen. Je kan er gewoon luisteren, vragen stellen, in gesprek gaan of eventueel ook jouw eigen verhaal delen.