Het thema van De Warmste Week is dit jaar: 'Kunnen zijn wie je bent'. In Mechelen en Vlaanderen werden al verschillende initiatieven uitgewerkt rond dit thema.

Deze stellen we dan ook graag even voor:

Mechelen Kleurt

Tijdens een brainstorm rond het thema racisme merkte de Mechelse kinderraad op dat er weinig diversiteit bestaat in kinder- en jeugdboeken of in strips. De personages zijn geen weerspiegeling van de maatschappij, vonden ze. Er werd een bevraging uitgevoerd en hieruit bleek dat 61% van de kinderen zich niet herkent in boeken of strips en slechts 6% bijleert over andere culturen in boeken. Meer informatie

Omdat verhalen een wereldbeeld meegeven aan de lezer, is het belangrijk dat jeugdboeken een weerspiegeling van de maatschappij zijn. De maatschappij is divers, maar die diversiteit wordt nog onvoldoende weerspiegeld in het boekenlandschap. Daarom nam Stad Mechelen enkele initiatieven zoals:

 • Toolkit Mechelen Kleurt.
  Deze toolkit bestaat uit gespreksmethodieken en een set kleurpotloden in 'alle' huidskleuren. Hiermee willen we een instrument aanreiken om diversiteit en het belang van representatie in jeugdliteratuur met kinderen bespreekbaar te maken. Het is een aanzet om jeugdboeken tegen een kritisch licht te houden. Meer info vind je op de site van Mechelen Kinderstad
 • Een leeslijst in Bibliotheek Mechelen
  De Mechelse bibliotheek heeft een boekenpakket samengesteld voor Mechelen Kleurt. Het pakket is zo samengesteld dat het aanleunt bij de topics en de werkvormen uit de toolkit. Zo kunnen leerkrachten of begeleiders die hiermee aan de slag willen, ze makkelijk uitlenen.
 • De online workshop

  Op 9 december 2021 (19u-21u) organiseerde Stad Mechelen de praktijkgerichte workshop ‘Mechelen kleurt’. Deze wordt gegeven door Sophia Honggokoesoemo (Sesam-auteur). Je leerde er hoe je de methodieken rond 'Mechelen kleur' kan inzetten in (klas)groepen van 8- tot 11-jarigen.

 • Tentoonstelling 'Mechelen Kleurt' door Mechelse jongeren.
  Voor De Warmste Week - Kunnen zijn wie je bent, maakten zo’n 220 leerlingen van het 3de leerjaar tot het eerste middelbaar van de Stedelijke Academie Mechelen en kunstenaars van Studio Borgerstein zelfportretten. Ze lieten zich ook inspireren door Mechelen Kleurt.
  Mechelen Kleurt streeft naar meer diversiteit in kinder- en jeugdboeken, die een belangrijk venster op de wereld zijn voor kinderen. Als dat venster maar een bepaald deel van de wereld toont, beperken we de blik van de kinderen op de wereld.
  Daarnaast nodigt Mechelen kleurt kinderen uit zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Onderzoek toont nl. aan dat kinderen wanneer ze zelf tekenen, vaak naar lichtroze grijpen als ze een gezicht tekenen, ongeacht hun eigen huidskleur.
  Met de opdracht ‘teken jezelf zoals je bent’ nodigen we alle kinderen uit om zichzelf te tekenen zoals ze echt zijn. Zodat we alle varianten van huidskleur kunnen zien, bewonderen, en ieders eigenheid en identiteit kunnen erkennen.
 • Je kan de kunstwerken tijdens de warmste week bewonderen op de volgende locaties.
  • Lamot
  • Oxfam wereldwinkel
  • Alibi herenkleding
  • ’t Hof Bysonder
  • de Academie
  • de Kuub

Talentententoonstelling van 21 december tot 9 januari

Aan de ramen van het Huis van de Mechelaar kan je tijdens de Warmste Week de Talentenaffiches vinden van het 'talentdenken' project.

"Kunnen zijn wie je bent, betekent ook dat je kan schitteren in je talenten. En als je kan schitteren in je talenten, dan BEN je wie je bent in je meest authentieke vorm."

Daarom zet Stad Mechelen 'het talentdenken' tijdens de Warmste Week nog eens extra in de kijker. Want ze wil de ganse bevolking en de jongeren in het bijzonder activeren om te zoeken naar hun talent.

Met het talentdenken gaan we steeds uit van de positieve benadering van de uniciteit van iedereen, en zal dit versterkend inzetten op hun talenten en welbevinden. Elk van ons heeft een uniek talentenpaspoort waardoor we eigenlijk allemaal anders zijn dan de ander.

Talenten zijn dan die dingen die moeiteloos gaan, waarbij je energie krijgt, ze laten de tijd verdwijnen (flow) en pas na de activiteit besef je dat je vermoeid bent maar tegelijk heb je al weer zin om de dag erna er weer tegenaan te gaan. Daar vinden we vaak de noodzakelijke energie om onszelf te zijn en obstakels in ons leven aan te pakken.

Èèn van de belangrijkste eigenschappen van het talentdenken (cfr. Luk Dewulf) is net dat wanneer iemand in zijn talent actief is, zij of hij steeds haar of zijn meest authentieke zelf is. En laat dit nu net de kern van de boodschap zijn die ook “De warmste week” wil uitdragen.


EduBox Secundair Onderwijs

Uit recent onderzoek van de VRT-Studiedienst blijkt dat 1 op de 5 Vlamingen zichzelf niet kan zijn. Ze kunnen dat niet door hoe ze eruitzien, wie ze graag zien, omdat ze minder kansen krijgen in het leven of gewoon omdat het mentaal of fysiek even wat minder gaat.
De nieuwe EDUbox Identiteit speelt hier op in. Deze werd ontwikkeld door De Warmste Week, Mediawijs, Tumult, WatWat en Waddist. De EDUbox is een educatief en interactief lespakket waarmee ze het thema bespreekbaar willen maken in de klas (secundair onderwijs).


Inspiratiebundel Lager Onderwijs

Stad Mechelen ontwikkelde ook een inspiratiebundel rond 'Kunnen zijn wie je bent' voor het Lager Onderwijs. De aanleiding is natuurlijk de EDUbox van de Warmste Week, maar ook de lancering van een gloednieuw lespakket van Gezond Leven rond de Geluksdriehoek. Want ‘kunnen zijn wie je bent’ is één van de drie bouwblokken van deze driehoek. 


Waddist

Via de Waddist-app kunnen jongeren van 12 tot en met 30 jaar elke dag delen wat ze denken, voelen en meemaken. Dat maakt Waddist dé tool om de stem van jongeren te horen in kwesties over hun leefwereld. De app kan ook dienen als inspiratie voor de leerkrachten. Bijvoorbeeld als gespreksstarter.
De Ambrassade deelt wekelijks vragen en antwoorden uit de app via hun Facebook, Instagram en Twitter.