Multifunctionaliteit centraal

Het dorpshuis van Hombeek werd in 2017 en 2018 gerenoveerd en uitgebreid. ARAS Architecten tekende vanaf het najaar van 2015 hiervoor de plannen uit. Dat deden ze niet alleen vanaf hun tekentafel. Ook de Hombekenaars, waaronder verschillende verenigingen, deden hun zeg.

Uitbreiding betekent immers meer ruimte voor andere functies en activiteiten. De resultaten van deze bevraging nam ARAS Architecten mee in het ontwerp. Resultaat: een multifunctioneel dorpshuis waar zowel verenigingen als andere Hombekenaars hun plek vinden.

Op zondag 2 september 2018 werd het dorpshuis, samen met de nieuwe publieke ruimte van het dorpshart, feestelijk geopend.

Nieuwbouw en duurzame renovatie

Het nieuwbouwgedeelte kreeg een grote zaal voor 180 personen met keuken, waarbij de zaal in 2 delen kan opgesplitst worden (60 en 120 personen). Het bestaande gebouw werd duurzaam gerenoveerd tot multifunctionele zalen van 10 tot 30 personen én biedt onderdak aan de dorpswerking, de wijkagent, Hoembeka en het pastoraal punt. Op het gelijkvloers bevinden zich een aantal vergaderzalen voor Hombeek en haar verenigingen. De verenigingen kregen ook de nodige bergruimte.

Hart voor Hombeek - dorpshuis

Meer info over het huren van de zalen

Energiezuinig

Stad Mechelen wil binnenkort Klimaatneutraal zijn en geeft zelf het goede voorbeeld. Logisch dus dat de renovatie van het dorpshuis op een duurzame en energiezuinige manier gebeurde. Een deel van het gebouw is zelfs bijna energieneutraal en verbruikt nauwelijks energie door een warmtepomp en zonnepanelen.

De renovatie van het dorpshuis kaderde in een groter Europees (Interreg) project See2Do! dat iedereen wil warm maken om zijn woning te renoveren door het goede voorbeeld van de stad te volgen. De stad kreeg voor dit duurzaam project een subsidie van ongeveer 170.000 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Interreg programma Vlaanderen-Nederland. Het Europees See2Do! project liep van 1 mei 2016 tot 30 april 2019.