Stad Mechelen  en bpost slaan de handen in elkaar voor een twee jaar durend pilootproject: de Ecozone. Het project verkent slimme oplossingen om de levering van brieven en pakjes in de stad duurzamer te laten verlopen en zo '2800' om te vormen tot een eco-vriendelijke postcode.

Pakjesautomaten

De Ecozone steunt op een netwerk van pakjesautomaten op wandel- en fietsafstand in heel postcode 2800. In een eerste fase worden 20 nieuwe pakjesautomaten toegevoegd. Later worden dat er 50. Met een pakjesautomaat bij jou in de buurt kan je pakjes makkelijk te voet of met de fiets afhalen. De pakjesautomaten zijn bovendien altijd open. Je kiest dus zelf wanneer je jouw pakje ophaalt of verstuurt. Om de pakjesautomaten te bedienen heb je enkel een smartphone met de My bpost app nodig.

Emissievrije leveringen

Het netwerk van pakjesautomaten moet mislukte thuisleveringen vermijden. Elk onbezorgd pakje veroorzaakt namelijk onnodige CO2-uitstoot en bijkomend verkeer. Door gebruik te maken van de pakjesautomaten kunnen leveringen beter gespreid worden en daalt het aantal afgelegde kilometers per pakje. Zo draag je bij tot een gezondere lucht en minder files in de binnenstad!

emissievrije voertuigen van bpost

Stad Mechelen en bpost zullen ook experimenteren met voertuigen die geen CO2 uitstoten. Speciale elektrische “colibussen” en cargofietsen moeten voor een groene levering van brieven en pakjes zorgen. Samen met lokale handelaars worden slimme toepassingen uitgetest om leveringen duurzamer te maken.

Jouw mening telt!

Heb jij al eens een pakje online besteld of verstuurd? Neem dan even de tijd om de enquête van bpost en VUB in te vullen. Jouw inbreng is erg nuttig om onze mooie stad nog aangenamer te maken!

Wil je meer weten over de Ecozone? Bekijk dan ook eens de website van bpost.