Spotterpad

Het Spotterpad is een avontuurlijk bosbelevingspad voor kinderen vanaf 7 jaar. De route slingert zich doorheen het kastanjebos en start achter het Huizeke aan de speeltuin.

Spotter is een speels, grappig eekhoorntje en de gids voor de kinderen op dit pad. Als je de wegwijzers in het bos volgt kom je voorbij een tiental informatieve en interactieve stopplaatsen.

Spotter vertelt telkens een weetje over het bos en zijn bewoners. De kinderen worden eveneens uitgedaagd door Spotter om spelenderwijs het bos te verkennen met al hun zintuigen: speuren naar bosdieren, door een mollenpijp kruipen, balanceren tussen bomen, een liedje componeren op houtstammetjes, ...

spotterpad

 

Kruidentuin

De kruidentuin, naar Middeleeuws model, bevat een collectie van ongeveer 250 kruiden. In een geometrisch aangelegd patroon, omgeven door buxushagen, vind je zowel keuken-, genees-, geur- en verfkruiden. Ook magische kruiden en vergeten groenten vinden hier een onderkomen. De kruidentuin is omzoomd door een loofgang met geurende klimrozen waar je kan verpozen op de zodenbanken.

kruidentuin

 

Kringlooptuin

Wie inspiratie wil opdoen om groenresten uit eigen tuin op een creatieve wijze te hergebruiken, kan terecht in de kringlooptuin. In deze tuin vind je composteersystemen, een wilgenhut, takkenrillen, aardbeientoren en een kruidenspiraal.

takkenril

 

In de insectentoren vinden allerlei insecten een onderkomen, zoals solitaire bijen en hommels.

Insectentoren

In de moestuin waar we ecologisch tuinieren bevinden zich verhoogde plantenbakken waar groenten, kleinfruit en eetbare bloemen in geteeld worden.

verhoogde bakken


Groendak

Het dak van de kinderboerderij bestaat uit een begroeiing met verschillende sedumsoorten (vetplanten).

Dit extensief groendak is een techniek die langzaam aan meer aandacht krijgt dankzij de vele voordelen die een groendak biedt: akoestische en thermische isolatie, lange levensduur, klimaatregulerende werking, minder wateroverlast en minimaal onderhoud.

groendak


Bijenborder

De bijenborder, wereldwijd gaat het slecht met de honingbijen. Dit is erg want bijen zorgen voor de bestuiving van onze groenten- en fruitplanten. Zonder bijen dus geen lekkere appels, peren en bessen. Bijen leven van nectar en stuifmeel uit bloemen, van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar. In de bijenborder naast de serres vind je allerlei bijenvriendelijke bloemen en struiken.

bijenborder


Samentuin

Vóór het koetshuis vind je een 'ecologische gemeenschapstuin' of 'samentuin', een project van VELT-Mechelen.

Enkele gezinnen tuinieren in de oude rozentuin van het park. Ze onderhouden daar een ecologische moes-, sier-, bessen- en kruidentuin. Voor een collectieve samentuin is er bewust gekozen. Er zijn geen persoonlijke percelen. Samen zaaien, planten, wieden, oogsten en genieten. Tuinieren in Tivoli is dan ook gewoon gezellig en leerrijk.

De samentuinmomenten zijn op woensdagen en afwisselend op zaterdag voormiddag en zondag voormiddag.

velttuin

www.velt.be - Facebook.com


Hoogstam boomgaard

Naast de imkomdreef van het park bevindt zich een 1,5 hectare grote hoogstamboomgaard met oude en zeldzame Mechelse en regionele fruitvariëteiten. De Mechelse pomologen van de Nationale boomgaardenstichting beheren en verzorgen de boomgaard. Zij organiseren in het domein Tivoli lessen rond fruitteelt. Meer info vind je op www.nbsmechelen.be