Het aanschaffen van een goed slot is een prioriteit. Maar hoe herken je een goed slot? Deze sloten zijn herkenbaar aan het ART-keurmerk waarbinnen categorieën van één tot en met vier sterren, de preventiewaarde van het slot aangeven. Hoe meer sterren een slot heeft, hoe beter de beveiliging.

Op de Belgische markt vind je een groot aantal sloten die het ART-keurmerk bezitten. Vraag ernaar bij je lokale fietshandelaar. Fietsdieven zijn vaak gespecialiseerd in één soort slot. Daarom is één slot niet genoeg. Je maakt het de fietsdief extra moeilijk door twee sloten te gebruiken.

Een goed slot is niet goedkoop, maar het is zeker de moeite waard.

Je kan fietssloten opdelen in 3 categorieën

1. Beugelsloten

Beugelsloten uit gehard staal zijn voorbeelden van goede sloten. Bevestig de fiets altijd met het beugelslot aan een vast voorwerp!

Enkele beugelsloten

Voorbeeld van enkele beugelsloten

beugelslot

Maak je fiets steeds vast aan een vast voorwerp

Een beugelslot dat niet correct wordt gebruikt.

Zo moet het niet, maak je fiets steeds vast aan een vast voorwerp, anders kan men de fiets gewoon optillen en meenemen.

2. Ringsloten

Een goed ringslot is niet gemakkelijk te forceren. Het voorkomt echter niet dat men de fiets kan wegnemen. Een ringslot kan je gebruiken voor korte periodes en wanneer er voldoende sociale controle is (vb. bij de bakker, overdag, wanneer er veel volk op straat loopt...). Indien je je fiets langer onbewaakt achterlaat of op een plek zonder sociale controle plaatst, gebruik dan een extra slot om je fiets aan een vast voorwerp te bevestigen.

Een ringslot

Een voorbeeld van een ringslot

3. Ketting- en kabelsloten

Kabel- en kettingsloten zijn er in alle vormen en maten. Sommigen zijn zeer eenvoudig open te knippen vanwege de beperkte dikte of het gebruik van minderwaardige materialen. De kostprijs van een kabel- of kettingslot zegt meestal veel over de kwaliteit ervan. Gebruik het kabel- of kettingslot net als het beugelslot om de fiets aan een vast voorwerp vast te maken.

Een kabelslot
Een kabelslot

 

Een dun kabelslot
Een dun kabelslot

 

Een kettingslot
Een kettingslot