Gepubliceerd op:
1
februari
2017

Vanaf vandaag kunnen kinderen onder de 12 jaar een 1-euro-maaltijd eten in het wijk- en lokaal dienstencentrum De Schijf, het ‘MMM-menu’ (Maaltijd met Meerwaarde Mechelen). Ook nieuw vanaf vandaag zijn de twee extra afhaalpunten voor bestelde menu’s en binnenkort zal het Sociaal Huis zelfs maaltijden aan huis gaan leveren. Sinds de opstart van het project in mei vorig jaar zijn er al 150 kinderen bereikt.

 Het Sociaal Huis Mechelen lanceerde in mei vorig jaar het project ‘Maaltijd met Meerwaarde Mechelen’ in de Refuge. Dit drie-gangen MMM-menu in kinderporties wordt sindsdien elke woensdagmiddag in de Refuge aangeboden. Omdat maar een deel van de doelgroep bereikt wordt in de binnenstad, was het de bedoeling om het project naar diverse Mechelse wijken toe uit te rollen in 3 jaar.

Vanaf vandaag is hetzelfde menu de eerste en derde woensdag van de maand te verkrijgen in De Schijf (Mechelen-Noord). Het verschil hierin is dat de cateringploeg (leerwerknemers) van het Sociaal Huis de menu’s maakt en aflevert in De Schijf. Dit allemaal voor gezinnen gekend bij J@m, GO-team/Sociaal Huis, de sociale dienst, Woonpunt (gezinnen sociale dienst), De Nieuwe Weg en Steunpunt Asiel en Migratie. Voor dit menu betalen volwassenen 3,50 euro en kinderen tot en met 12 jaar slechts 1 euro op vertoon van hun UiTPAS. Ze moeten wel vooraf inschrijven.

Na de maaltijd in De Schijf vindt er een kinderactiviteit plaats met een kinderwerker en één van beide woensdagen wordt de moedergroepactiviteit gekoppeld aan de maaltijd. Het doel van het project is om kinderen samen met hun ouders een gezond menu aan te bieden met de link naar gezinsondersteuning in het achterhoofd.

Sinds vorig jaar mei zijn er al 150 MMM-menu’s verspreid aan 1 euro en 6055 maaltijden aan sociaal tarief van 3,50 euro (januari tot en met december). De bestrijding van kinderarmoede blijft een speerpunt in het armoede- en welzijnsbeleid van stad en Sociaal Huis. Om ervoor te zorgen dat de groep van maatschappelijk kwetsbare ouders beter toegang krijgen tot opvoedingsondersteuning zijn dit soort initiatieven hard nodig.

Hiernaast blijft het aanbod in de Refuge van een euromaaltijd voor kinderen onder de 12 jaar met UiTPAS met kansentarief mét een gratis Rommyrugzakje bestaan. Bij een eerste bezoek kunnen ouder en kind een gratis Rommyrugzakje ophalen in Huis van het Kind waarbij ze kennis maken met het dienstverleningsaanbod van Het Huis van het Kind.

Afhalen

Ook nieuw vanaf vandaag is dat de MMM-menu’s, verzorgd door de Refuge, afgehaald kunnen worden bij Steunpunt Asiel en Migratie en ‘t Sociaal Profijtje op bestelling van de ouders.

Voor ouders die om welke reden dan ook niet samen met hun kinderen kunnen eten in de  Refuge bestaat er al een afhaal alternatief. Zij kunnen elke woensdagmiddag, op vertoon van de UiTpas (op naam van het kind) een ‘MMM-menu’ afhalen tussen 11.30 en 14.00 uur. Ook deze menu’s moeten besteld worden.

Toekomst

Binnenkort zet het Sociaal Huis leerwerknemers in om de maaltijden aan huis te leveren en werken ze verder de plannen uit om ook MMM-menu's in het wijk- en lokaal dienstencentrum Den Abeel (Mechelen-Zuid) aan te bieden. 

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.