Net zoals bij een benzine- of dieselwagen bepaalt de rechtervoet van de bestuurder ook bij elektrisch rijden hoe zuinig de auto rijdt. Als je met je elektrische auto rustig en comfortabel rijdt in de eco-modus dan haal je (afhankelijk van je e-auto) zo'n 8 km of meer uit één kilowattuur. Als je “sportief” rijdt en snel optrekt kan dat zo maar de helft zijn, dus slechts 4 km voor één kilowattuur. Wil je op je laadbeurten bezuinigen, pas dan je rijstijl aan!

Ja, het is volgens de wegcode verboden om een niet-elektrisch voertuig te parkeren op een parkeerplaats voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen.

Er zijn verschillende leveranciers van laadpalen. Onder meer Blue Corner, Allego, NewMotion en EVBox bieden laadpalen aan voor privaat gebruik. Je kan bij hen gratis een offerte aanvragen. Welke laadpaal voor jou geschikt is hangt af van diverse aspecten, waaronder de gewenste laadsnelheid en interne elektriciteitsvoorziening.

Nee, dat kan niet. Je kan je elektrische fiets enkel opladen aan een gewoon stopcontact. Laadpalen voor elektrische auto's hebben een Mennekes-stopcontact. Zij gebruiken een speciale stekker.

Je fiets opladen tegen jouw gevel mag, maar laat dan wel voldoende ruimte vrij op het voetpad.

Nee, dat mag niet. Volgens de politieverordening van de stad is het niet toegestaan om kabels over de openbare weg - dus ook het voetpad - te laten lopen. Daarmee hinder je voetgangers en andere weggebruikers. Bovendien is er niet altijd een parkeerplaats vrij voor je woning.

Uit hoffelijkheid naar andere eigenaars van elektrische voertuigen toe verzet je best je voertuig nadat de batterij volgeladen is. Zo kunnen anderen na jou ook de publieke laadpaal gebruiken

De parkeerregels blijven gelden. Op laadplaatsen in de betalende parkeerzones moet je dus ook parkeergeld betalen.

Bij een storing contacteer je best laadpaaloperator Allego, via het nummer 0800 78 192. Zorg ervoor dat je het referentienummer van de laadpaal bij de hand hebt.

Voor de laadpaal van Bluecorner op de Veemarkt kan je contact opnemen via het nummer 078 48 10 77 .