In 2017 startte de stad Mechelen samen met Fluvius de zoektocht naar investeerders voor haar eigendom aan het Rode Kruisplein en de vrij te komen eigendommen van Fluvius (Eandiswijk  en -tip).

In de laatste ronde bleven nog twee kandidaten over. Het consortium Kairos/Mont-real/Immo BAM/Vanderstraeten/BAM Contractors kwam als winnaar uit de bus. Zij zullen het parkeergebouw op de Eandistip realiseren en het Rode Kruisplein omvormen tot een publiek plein met een appartementsgebouw.

Duurzaam parkeergebouw

Eind 2019 startte ontwikkelaarsgroep Kairos/Mont-Real met de bouw van een duurzaam parkeergebouw met 529 parkeerplaatsen (324 meer dan op het Rode Kruisplein), 110 fietsenstallingen, elektrische laadpalen en auto- en fietsdeelplaatsen. Door de aansluiting op het warmtenet onttrekt het gebouw in de zomer koude aan de bodem en warmte in de winter. En als bijna-energieneutraal gebouw verbruikt het heel weinig energie. De energie die nodig is, komt uit groene energiebronnen zoals zonnepanelen.

Naast parkeerplaatsen vind je in het gebouw een buurtwinkel, kantoren en een afhaalpunt voor postpakketten. Op het dak geeft het groene, openbare stadsbalkon een prachtig uitzicht over de stad. Het gebouw steekt ook heel slim in elkaar. Zo kunnen parkeerverdiepingen makkelijk omgevormd worden naar bijvoorbeeld kantoren of kan er een tijdelijke invulling aan gegeven worden. Een flexibel gebouw dus, dat makkelijk kan inspelen op toekomstige noden.

In 2022 kunnen de eerste auto’s in het parkeergebouw parkeren. Die rijden vlot binnen via de N16. Vanaf de parking kan je makkelijk te voet of met de fiets over de nieuwe voetgangersbrug richting de binnenstad.

Parkeergebouw

Kwaliteitsvol wonen

Van zodra het parkeergebouw af is, volgt de bouw van 54 appartementen op de huidige parking van het Rode Kruisplein. De materiaalkeuze van de drie verdiepingen sluit aan bij die van de Ouwen Dok en is van zeer hoge kwaliteit. De uitsparing geeft ruimte aan de Ouwen Dok en voldoende lichtinval op het binnenplein van het appartementsgebouw. Ook het appartementsgebouw is bijna-energieneutraal en CO2-neutraal dankzij zonnepanelen. Het gebouw krijgt een eigen ondergrondse parking voor de bewoners en bezoekers van het Van der Valk Hotel. Aan de kant van de Ouwen Dok is er op het gelijkvloers ruimte voor buurtwinkels, restaurants en cafés.

Appartementsgebouw

Rode Kruisplein wordt een écht plein

Samen met de bouw van de appartementen ondergaat het Rode Kruisplein een ware metamorfose. De autoparking maakt plaats voor een stedelijk, autovrij plein met bomen en centraal een ondiepe waterpartij als spelelement. Het wordt er aangenaam vertoeven met aan de kant van het Keerdok een meer industrieel uitzicht als knipoog naar het verleden. Aan de oever van de Afleidingsdijle is er dan weer volop groen met spelelementen. 

Rode Kruisplein

 

 

Keerdoksite