Gepubliceerd op:
26
oktober
2021

De fietszone in de binnenstad bestaat al sinds 2019. De cijfers leren dat de Mechelaar intussen goed gewoon is aan de fietszone. Natuurlijk is het werk nooit af. En ook buiten de binnenstad zetten we in op fietsstraten.

Sinds 2019 is de volledige Mechelse binnenstad één aaneengesloten fietszone. 179 straten in de binnenstad zijn fietsstraten waarin gemotoriseerd verkeer achter fietsers blijft. 

  • De fietser is zichtbaarder in het straatbeeld.
  • Het is veiliger voor de fietser.
  • De fietser wordt niet verdrongen door auto's die willen inhalen.
  • De continuïteit van een fietsroute blijft verzekerd op een plek waar geen fietspad is.

50 % minder overtredingen

Sinds de invoering van de fietszone blijven we samen met de politie de situatie monitoren.

De cijfers leren dat de Mechelaar intussen goed gewoon is aan de fietszone. Het aantal overtredingen (gemotoriseerde voertuigen die fietsers inhalen) is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met meer dan 50 % gedaald. De meeste overtredingen gebeuren in de Frederik de Merodestraat en Sint-Katelijnestraat. We blijven werken op deze straten en  de politie blijft overtreders verbaliseren. 

Naleving verkeersregel door fietsers

In november focust de politie extra op handhaving. Naast het naleven van de regels van de fietszone, zullen ze de naleving van de verkeersregels door fietsers controleren. Onder meer het tegen de richting in rijden en het niet correct gebruik van verplichte fietsverlichting.

Nieuwe fietsstraten

Ondertussen voerden we extra fietsstraten in buiten de ring. Ken je bijvoorbeeld de fietsstraten Frans Halsvest, Keldermansvest en de ventwegen langs Koningin Astridlaan? Ook daar blijven auto's achter fietsers. Een goed fietsalternatief voor de drukke Vesten.

Tivoliroute naar het ziekenhuis

Ook de Schijfstraat zal een fietsstraat worden. Zo vormt ze mee de Tivoliroute. Dat is een veilige fietsroute van het stadscentrum naar het algemeen ziekenhuis Sint-Maarten. Hiervoor verbeterden we de fietsinfrastructuur in heel wat straten en bouwen we een nieuwe fietsbrug over de Vrouwvliet naar Tivoli. De Tivoliroute zal nog dit najaar klaar zijn.

Regels fietszone

Alle informatie over de fietszone en een overzicht van andere fietsstraten vind je op mechelen.be/fietszone.