Wat mag en wat mag niet in een fietszone? Hieronder vind je de meestgestelde vragen.

Bromfietsen horen bij gemotoriseerde voertuigen en mogen fietsers niet inhalen in de fietszone. Ook bij eenrichtingsverkeer zijn bromfietsen niet toegelaten in tegenrichting.

De speed pedelec hoort ook tot de categorie bromfietsen, maar heeft een specifieke vrijstelling gekregen voor de fietsstraten.

De volledige Mechelse binnenstad is één aaneengesloten fietszone. 179 straten in de binnenstad zijn fietsstraten waarin gemotoriseerd verkeer achter fietsers blijft. De binnenstad blijft bereikbaar voor iedereen.

De fietszone omvat de volledige binnenstad: alle straten binnen de stadsring. Ze wordt aangeduid bij elke in- en uitgang tot die zone. De fietszone wordt aangeduid met dit verkeersbord:

Fietszone verkeersbord

In de fietszone mogen fietsers niet ingehaald worden door gemotoriseerde voertuigen. Dit inhaalverbod geldt voor alle gemotoriseerd verkeer, dus ook voor motorfietsen en bromfietsers klasse A en B. De Speed pedelec wordt wel als fietser gezien en mag andere fietsers inhalen.

Omgekeerd mogen fietsers elkaar en andere weggebruikers wel inhalen. Inhalen gebeurt altijd links. Een fietser mag stilstaande voertuigen ook langs rechts voorbijrijden.

Prioritaire voertuigen (politie, brandweerwagen, ambulance met sirene en zwaailicht) mogen de fietsers nog wel inhalen. Is er een prioritair voertuig in aantocht? Maak dan de rijbaan vrij.

In een fietszone is de auto te gast. In tegenstelling tot een autoluwe zone legt de fietszone geen toegangsbeperkingen op. Je kan dus nog steeds in en uit het centrum met de wagen. Het autoluwe gebied blijft ook bestaan.

Prioritaire voertuigen (met sirene en zwaailicht) hebben voorrang. Is er een prioritair voertuig in aantocht? Maak dan de rijbaan vrij.

Een speed pedelec hoort tot de categorie bromfietsen. Voor de fietsstraten (niet voor alle andere verkeersregels) is hij echter gelijkgesteld met andere fietsers.

Hij geniet dus dezelfde rechten en plichten als de andere fietsers. Uiteraard is ook voor hen de snelheid beperkt tot 30km/u.

Alle voertuigen die niet onder de noemer rijwiel passen, en (indien gemotoriseerd) niet sneller dan 25km/u rijden, horen in de categorie voortbewegingstoestellen.

Dit zijn bijzonder veel verschillende voertuigen:

  • Sport en spelmateriaal zoals skateboards, eenwielers, rolschaatsen.
  • Goederenvervoer zoals winkelkar, kruiwagen, trolley.
  • Personenvervoer, bijvoorbeeld rolstoelen, segway, scootmobiel, steps, monowheels, kinderwagens.

De verkeersregels voor deze toestellen worden bepaald door hun snelheid:

  • Bij stapvoets of trager gebruik worden ze als voetganger aanzien.
  • Bij sneller dan stapvoets gebruik volgen ze de regels voor fietsers.

Met de fietszone willen we duidelijk maken dat de binnenstad een aangenaam verblijfsgebied is. Fietsers bepalen er het tempo van het verkeer. Auto’s blijven toegelaten, maar moeten zich aanpassen aan het ritme van de fietser. De bereikbaarheid van Mechelen blijft gegarandeerd.

Een fietszone is een fietsvriendelijk gebied dat bestaat uit een netwerk van aaneengesloten fietsstraten. In die fietsstraten gelden de volgende regels:

  • De maximumsnelheid is 30 km/u voor alle weggebruikers.
  • Fietsers mogen niet ingehaald worden door gemotoriseerd verkeer.
  • Fietsers gebruiken de volledige breedte van de rijbaan, of de helft bij dubbelrichtingsverkeer.
  • Alle andere verkeersregels blijven van toepassing.

Auto’s, vrachtwagens, bromfietsers A en B.

De regels voor de fietszone blijven gelden ook binnen het autoluwe gebied. De invoering van de fietszone verandert niets aan de afbakening van het autoluwe gebied.

Voetgangers zijn personen die zich te voet verplaatsen. Ook als je een voertuig voortduwt (fiets, kinderwagen…) ben je een voetganger.

Gebruikers van een voortbewegingstoestel die zich stapvoets verplaatsen zijn ook voetgangers.

De fietszone heeft geen directe impact op de voetgangers. Voetgangers gebruiken de voetpaden en steken de rijbanen haaks over, waar er zebrapaden zijn moeten zij die gebruiken en hebben zij ook voorrang.

De voorrangsregels blijven ongewijzigd binnen de fietszone.

In de spreektaal wordt al eens gesteld dat een fietser overal voorrang heeft in de fietszone, maar dat is niet het geval. De fietser mag niet ingehaald worden, maar de voorrangsregels (zoals voorrang aan rechts, stoppen voor een zebrapad) blijven gelden voor alle weggebruikers.

Naast de klassieke fiets worden ook de volgende voertuigen beschouwd als fiets:

  • Drie- en vierwielers tot een breedte van 1m.
  • Fietsen met een aanhangwagen.
  • Voortbewegingstoestellen die zich sneller dan stapvoet verplaatsen, zoals een step, scootmobiel.
  • Elektrische fietsen en speed pedelecs.

De parkings blijven bereikbaar volgens dezelfde routes. De ligging en routes kan je terugvinden op www.mechelen.be/parkings.