Een gezond voedingsaanbod op school, hoe ziet dat eruit? Hoe zorg je dat het in de smaak valt? Stel: je vervangt van de ene dag op de andere al het vlees door plantaardige alternatieven. Werkt dat? Natuurlijk niet. En het is ook niet nodig. Gezonde voeding aanbieden op school is makkelijker dan je denkt. Gouden tip: doe het stap voor stap. Zo stoom je iedereen klaar voor het nieuwe aanbod en vermijd je protest.

Om de switch voor iedereen makkelijk verteerbaar te maken, hebben we concrete richtlijnen gebundeld in een gids, gebaseerd op onze voedingsdriehoek. Voor broodjes, warme maaltijden en dranken & tussendoortjes. Elke gids leert je wat een gezond aanbod is, hoe je leerlingen ervoor warm maakt en hoe je ze stimuleert om voor de gezondste optie te kiezen.

Gezonde broodjes

Bestaat dat, ‘het ideale broodje’? Is het bruin, wit of ‘kleurrijk’ door al die groentjes ertussen? Ligt er kaas, ham of hummus op? Smaken verschillen, dat weten we. En verandering van spijs doet eten, weten we ook. Daarom schotelen we je richtlijnen voor een beter (want gezonder) en gevarieerder broodjesaanbod voor.

Gids met richtlijnen voor gezonde broodjes op school

Warme maaltijden

Een gezonde warme maaltijd geeft leerlingen de nodige energie om in de namiddag te vliegen. Hoe stel je zo’n maaltijd samen? Hoe zorg je voor lekker veel variatie? Wat zijn perfecte porties? Onze richtlijnen helpen je op weg.

Gids met richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden

Om deze richtlijnen te ondersteunen ondertekenden de Unie van Belgische Cateraars, verschillende cateraars, Horeca Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven, Rikolto, de onderwijsverstrekkers en de koepels van ouderverenigingen samen met Hilde Crevits (voormalig minister van onderwijs) en Jo Vandeurzen (voormalig minister van Welzijn, volksgezondheid en gezin) een nieuw charter voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden.

Bij eerder ontwikkeld materiaal voor schoolmaaltijden werd er in de eerste plaats aandacht geschonken aan het stimuleren van de gezonde maaltijden op basis van de nieuwe richtlijnen uit de voedingsdriehoek. Er was ook aandacht voor voedselveiligheid bij het bereiden en serveren van maaltijden en voor de context, met name een aangename, rustige eetomgevingen.

Het nieuwe charter komt er op vraag van cateraars, die aanhalen dat scholen zich niet altijd bewust zijn van de verschillende criteria die van belang zijn voor de levering en de samenstelling van gezonde, evenwichtige en vooral duurzame schoolmaaltijden.

De partners die het charter ondertekenen versterken de verspreiding van de eerder gemaakte richtlijnen. Die worden aangevuld met bijkomende informatie over o.a. de beperking van overconsumptie, het voorkomen van voedselverspilling, het gebruik van seizoen producten, en het inspelen op de korte keten. De cateraars zullen zorgen voor goede praktijkvoorbeelden en ook die verspreiden in de scholen. Ze zorgen voor voorbeelden van lastenboeken rekening houdend met duurzaamheid. Er zal daarrond een proefproject worden georganiseerd.

Gezonde dranken en tussendoortjes

Wat hoort thuis op school?

We geven je een duidelijk overzicht van welke dranken en tussendoortjes best ruim versus beperkt beschikbaar zijn, en welke niet thuishoren op school.

Deze aanbevelingen zijn er gekomen nadat we samen met de Vlaamse overheid, de onderwijskoepels, de voedingsindustrie, de koepels van automaatleveranciers en cateraars een engagementsverklaring hebben ondertekend. Doel? Dat scholen enkel nog gezonde dranken en tussendoortjes aanbieden.

Hoever staan we?

Hoeveel scholen bieden nog frisdrank aan? En hoeveel scholen voorzien groenten en fruit? Bekijk deze en andere cijfers in onze samenvatting en infographics:

  • Samenvatting: in 2018 / in 2021
  • Drankaanbod basisschool: in 2018 / in 2021
  • Drankaanbod secundaire school: in 2018 / in 2021
  • Tussendoortjesaanbod basisschool: in 2018 / in 2021
  • Tussendoortjesaanbod secundaire school: in 2018 / in 2021

Aan de slag!

Wil je op jouw school graag werk maken van een evenwichtig(er) aanbod van dranken en tussendoortjes?

Teken dan in op deze projecten:

Of ga aan de slag met deze materialen:

Richtlijnen hoger onderwijs en universiteiten

Voor hogescholen en universiteiten bestaan er aangepaste richtlijnen die gericht zijn naar studenten. Meer informatie en de richtlijnen vind je hier.