Het Hof van Cortenbach is een zeldzaam voorbeeld van vroeg 16de-eeuwse burgerlijke paleisarchitectuur. Er bestaan zelfs sterke aanwijzingen dat het werd opgericht naar ontwerp van de bekende bouwmeester Rombout II Keldermans. Het Hof van Cortenbach dankt zijn naam aan de vooraanstaande familie die het in de 16de eeuw bewoonde.

Omstreeks het einde van de 15de eeuw vestigde Ywein van Cortenbach zich in het huis ‘Den Drake’ aan de Mechelse Korenmarkt. Yweins zoon, Jan IV van Cortenbach, liet op de binnenplaats van dit huis omstreeks 1520-1530 zijn eigen woning optrekken.

De residentie die Jan IV liet optrekken, weerspiegelde zijn status. Zijn hof bestaat uit een groot volume (8 bij 20 meter) met een kleiner (6 bij 10 meter) huis ernaast. Aan de binnenplaats, op de overgang van beide volumes, bevindt zich een huiskapel met een driezijdige hangende erker. Het geheel werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl onder steile zadeldaken.

Het huis was rijkelijk ingericht, en had onder meer een schouw naar ontwerp van Jean Monet met wapenschilden van Jan IV Cortenbach en Elisabeth Brau(w). Die wapenschilden kan je vandaag bewonderen in het Hallepoortmuseum in Brussel.

 

Beschermd als monument dd. 22/09/1982