Van zodra je alle voorbereidingen hebt getroffen, je bussinessplan volledig uitgewerkt is, je ondernemingsnummer werd geactiveerd & je vrijblijvend bent langsgeweest  voor een startersgesprek, is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikt pand. De dienst Economie helpt je met veel plezier bij deze zoektocht.

Om een handels- of horecazaak op te starten in Mechelen is het belangrijk om eerst na te gaan welke functie je pand heeft. Dit kan je makkelijk navragen bij de bouwdienst. Als blijkt dat de functie van het pand moet gewijzigd worden (bv. van winkel naar horeca)  helpen zij je verder op weg. Het is immers zo dat voor een horecazaak het pand als horeca vergund moet zijn en voor een handelszaak als handelspand. Ook kan je bij de bouwdienst terecht met al je vragen over publiciteit op de gevel, luifel of ramen van je pand.

Ga ook altijd even na of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Deze vergunning heb je nodig als je verbouwingswerken wenst uit te voeren of bepaalde installaties (zoals koeling, afzuiging,...) wenst te plaatsen.

  • Horecazaak- lees hier meer over de vergunningen die je moet aanvragen om in orde te zijn met je horecazaak.  

  • Uitstallen koopwaar - vraag hier je vergunning aan om artikelen te koop aan te bieden voor de vitrine van je handelszaak.

  • Nachtwinkels- vraag hier je vestigingsvergunning aan voor het uitbaten van je nachtwinkel.

  • Afwijkingen zondagsrust - bekijk hier het overzicht van de data waarop je je handelszaak ook op zondag mag openen.

  • Mechelenbon - schrijf je als Mechelse ondernemer in voor de Mechelenbon zodat consumenten ook bij jouw terecht kunnen voor het inruilen van hun waardebon.

  • Mechelen MeeMaken - deze Mechelse vzw organiseert jaarlijks tal van evenementen in de binnenstad en informeert je als ondernemer over wat er leeft in Mechelen.  Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan zo snel mogelijk in voor hun nieuwsbrieven.

  • Leegstand - lees hier meer over de verschillende mogelijkheden indien je pand werd opgenomen op de leegstandsinventaris.