Gepubliceerd op:
24
februari
2020

Voor de tentoonstelling Kinderen van de Renaissance in Museum Hof van Busleyden wil de stad graag het kinderharnas van Karel V naar Mechelen halen. Het wordt bewaard in het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

Er zou wel nog een nieuwe pop gemaakt moeten worden voor het harnas. De twee musea slaan nu de handen in elkaar voor een crowdfundingsactie die de nodige 6000 euro voor dit project moet ophalen.

In 1511 gaf Maximiliaan van Oostenrijk meester Hans Rabeiler de opdracht om een mooi harnas te maken voor zijn kleinzoon Karel V, die op dat moment in Mechelen woonde. Waarschijnlijk begon hij echter te laat aan zijn werk en rees de (terechte) bezorgdheid dat het harnas de groeiende Karel niet langer zou passen. De kostbare decoratie die had moeten geplaatst worden, werd niet meer aangebracht en het geheel bleef ongepolijst en onafgewerkt. Na enkele omzwervingen kwam het harnas terecht in de uitgebreide wapencollectie van het prestigieuze Kunsthistorisches Museum in Wenen. Dit onvoltooide jongensharnas is een van de vroegst overgebleven kostuumharnassen. 

Uitzonderlijk naar Mechelen

Museum Hof van Busleyden wil het unieke kinderharnas nu voor het eerst in Mechelen tentoonstellen tijdens Kinderen van de Renaissance. De tentoonstelling dit najaar vertelt het verhaal van de bijzondere rol die Mechelen ooit had als educatief centrum. Drie opeenvolgende generaties Habsburgse prinsen en prinsessen, waaronder Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en Karel V, brachten er een deel van hun kindertijd door.

Crowdfunding opgestart voor nieuwe pop

Om het harnas in goede staat te kunnen tonen, is er een nieuwe pop nodig. De huidige is dringend aan vervanging toe en is eigenlijk te groot, waardoor de pop onnodig uitgerekt wordt. Een specialist zou een nieuwe, perfect passende pop kunnen maken, zodat het harnas voor de eerste keer in al zijn glorie getoond kan worden tijdens de tentoonstelling in Mechelen, de stad waar het oorspronkelijk naartoe gestuurd had moeten worden. Hiervoor zijn het Kunsthistorisches Museum en Museum Hof van Busleyden nog op zoek naar middelen. 

Het kost 6000 euro om een nieuwe pop te maken. Dit geld hopen de musea te verzamelen door een gezamenlijke crowdfundingsactie op het Europese platform Ulule. Iedereen die het project een warm hart toedraagt kan een donatie doen, van 10 euro tot 500 euro. In ruil hiervoor krijgt de donateur een leuk, exclusief geschenk, gaande van tickets voor de tentoonstelling tot merchandise, een cataloog of zelfs een rondleiding door de curator.

Steun onze crowdfunding