Startdatum
28 februari 2022
Einddatum
30 september 2022

Omleiding voor gemotoriseerd verkeer

Tijdens de werken is er geen doorgaand verkeer mogelijk tussen de Louizastraat en de Vijfhoek.

Verkeer dat de Onze-Lieve-Vrouwestraat inrijdt, kan tot aan de Louizastraat rijden en wordt vanaf daar naar de R12 geleid.

Vanaf 1 augustus wordt de Vijfhoek opnieuw afgesloten voor verkeer. Er geldt dan een omleiding via de Hoogstraat – Korenmarkt – Guldenstraat - Grootbrug – Lange Schipstraat. Op deze manier kan je via de Bruul, de Veemarkt en de Keizerstraat, de R12 bereiken.

De Lange Schipstraat wordt tijdens de werken dubbelrichting. Op deze manier proberen we de drukte uit de Bruul te houden.

De Hanswijkstraat wordt, als de Vijfhoek onderbroken is, vanaf de R12 dubbelrichting gemaakt.

We houden onze binnenstad autoluw. Enkel vergunninghouders kunnen in de autoluwe zone rijden.

Schrijf je in op de nieuwsbrief. Zo blijft je op de hoogte als we door onvoorziene omstandigheden de timing niet kunnen volgen.

De Lijn

De centrumpendel volgt de omleiding via de Louizastraat.

Lijn 3 rijdt ook tijdelijk via een andere route. Info vind je aan de haltes en op www.delijn.be

Stand van zaken

  • De werken schieten goed op. De weergoden zijn ons goedgezind waardoor de aannemer zijn planning goed kan blijven volgen.
  • Na het bouwverlof, begin augustus, wordt de Vijfhoek weer afgesloten. 
  • Je kan een volledige stand van zaken hier terugvinden.

Aannemer

Aannemer Houwelyckx is door de stad aangesteld om deze werken uit te voeren. Hij startte de werken eind februari en zal deze, zonder onvoorziene omstandigheden, eind september afronden.

In het pand Onze-Lieve-Vrouwestraat 98 richt de aannemer een tijdelijk kantoor in voor de duur van de werken. Ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk werden twee werfcontainers geplaatst. 

Wat en waar?

In deze eerste fase van de werken zit de heraanleg, met vernieuwing van de riolering, vanaf de Louizastraat tot en met de Vijfhoek. 

Verloop van de werken

We beginnen met de riolering op de Vijfhoek. Als de riolering klaar is, krijgt het kruispunt onmiddellijk een voorlopige afwerking. Na de uithardingsperiode kan het kruispunt dan weer opengesteld worden voor verkeer.

Daarna volgt de riolering in het midden van de rijbaan van de Onze-Lieve-Vrouwestraat. De voetpaden blijven zo lang als mogelijk liggen om een vlotte doorgang voor voetgangers en fietsers met hun fiets aan de hand, te garanderen.

De ploeg die de riolering legt, wordt gevolgd door een ploeg die de huisaansluitingen maakt. Bestaande aansluitingen op het vuilwaterriool worden vernieuwd, regenwaterafvoeren worden aangesloten op het nieuwe regenwaterriool.

Hierna worden de plantvakken aangelegd en krijgt de rijbaan een laag fundering.

Daarna is het de beurt aan de voetpaden. We beginnen met de pare zijde, gevolgd door de onpare zijde en de waterstraatjes.

Als laatste wordt het wegdek in de Onze-Lieve-Vrouwestraat afgewerkt om te eindigen met het definitieve wegdek van de Vijfhoek.

Opslagplaats

Op het Kardinaal Mercierplein wordt een opslagplaats ingericht voor het werfmateriaal van de aannemer. Deze wordt netjes afgesloten met werfhekken.

Minder-hindermaatregelen

We proberen de hinder zo veel  mogelijk te beperken en de beleving zo aangenaam mogelijk te maken.

De aannemer werkt van 7 tot 17u. Tijdens deze uren behouden enkel voetgangers altijd doorgang. Er worden bruggetjes voorzien om alle panden bereikbaar te houden als de voetpaden opgebroken zijn. Rode lopers helpen om proper over de werf te wandelen.

Minder-hinderpremie voor handelaars

Alle informatie over hinderpremie voor handelaars.

Bereikbaarheid van de garages – achterliggende parkeerplaatsen

Als de rijbaan is opgebroken, zijn de garages tijdelijk niet bereikbaar. De aannemer hangt de timing hiervan tijdig uit aan de garages/inritten.

Gebruikers van deze garages kunnen een gratis “parkeerkaart – werken OLVstraat” aanvragen waarmee ze gratis kunnen parkeren in bepaalde zones op het openbaar domein. Deze kaarten zijn geldig tot eind oktober 2022.

Deze parkeerkaarten vraag je aan bij Streeteo, Veemarkt 33, 2800 Mechelen, 015 42 45 40,  parkeren.mechelen.be@streeteo.com - openingsuren

Je neemt volgende documenten mee:

 • Attest werkgever
 • Huurovereenkomst van de desbetreffende garage
 • Inschrijvingsbewijs van de wagen deel 1
 • Identiteitskaart
 • Als het een leasewagen betreft dan ook nog een attest van de werkgever

Huisvuilophaling

De huis-aan-huis ophaling zal niet meer mogelijk zijn. Er worden 2 verzamelpunten voorzien:

 • ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk
 • op de hoek van de Hanswijkstraat.

Mogen we je vragen je vuilniszak daar naartoe te brengen op het tijdstip dat je deze normaal buiten zet? Hou er rekening mee dat het aanbieden van je vuilnis buiten deze periode aanzien wordt als sluikstort.

Leveringen in dit gedeelte van de straat

Als bewoner

Bestel je soms pakjes online die je voor je deur laat leveren? Tijdens de werken zal het ook voor de leverancier van die pakjes niet mogelijk zijn om door te kunnen.

We hebben samen met BPost een performant netwerk van pakjesautomaten geïnstalleerd. Daar kun je je pakjes laten leveren en gaan ophalen op een moment dat jou past – dag en nacht. We hopen je op die manier maximaal te kunnen ontzorgen tijdens de periode van de werken.

Lees een stap voor stap handleiding om pakjes te ontvangen of verzenden via een pakjesautomaat of postpunt. 

Ook andere logistieke spelers (DPD, GLS, PostNL,UPS, DHL…) bieden de mogelijkheid om je pakje in een afhaalpunt te laten leveren. Kijk bij het uitchecken van je bestelling welke alternatieven er zijn.

Als ondernemer/handelaar

Voor de dagelijkse of wekelijkse leveringen aan jouw zaak werkten we een alternatief uit.

Je kan je leveranciers laten leveren in het CityDepot in Mechelen-Noord, Antwerpsesteenweg 187 - OLVMechelen@bdlogistics.be. Van daaruit vertrekken alle leveringen gebundeld tot aan je voordeur. Deze dienstverlening kost je niets extra. Lees meer over leveringen tijdens de werken.

Laad- en loszone

Ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en in de Oude Brusselsestraat (kant Vijfhoek) worden een aantal parkeerplaatsen ingenomen als laad- en loszone.

Tegeltuintjes

Heb je graag een tegeltuintje aan je gevel? Vul nog gauw het aanvraagformulier voor een tegeltuintje in.

Vragen

 • Elke vraag van bewoners en handelaars kan rechtstreeks gesteld worden aan de aannemer op de werf of in zijn werfkantoor op huisnummer 98.
 • Mogelijkheid tot vertegenwoordiging van handelaars en/of bewoners op het eerste gedeelte van de wekelijkse werfvergadering op woensdagochtend, 9u, in het werfkantoor van de aannemer.
 • Algemeen vragen of opmerkingen aannemer Houwelyckx via  015 31 14 37  of  av@houwelyckx.be
 • Vragen met betrekking tot signalisatie op 015 31 14 37
 • Stad Mechelen via 0800 20 800 of via www.mechelen.be/melding
 • www.mechelen.be/wegenwerken

Communicatie

We communiceren regelmatig, maar vooral digitaal over de stand van zaken van de werken. Schrijf je in op de nieuwsbrief.