Hof van Cortenbach casco-restauratie

De stad Mechelen heeft de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in het zuiden van de binnenstad. Na de vernieuwing van de Hoogstraat-Korenmarkt, wordt er nu volop gewerkt aan de Cortenbach-site. De verkrotte en leegstaande panden in de Onze-Lieve-Vrouwestraat maken plaats voor nieuwe appartementen en handelszaken. Centraal komt er een stedelijk pleintje met een openbaar karakter. De restauratie van het Hof van Cortenbach is de kers op de taart. Een prachtig stuk stadsvernieuwing dus, waarmee Mechelen een deel van zijn historisch patrimonium in eer herstelt en integreert in een hedendaags geheel met nieuwe functies.

Een nieuwe toekomst voor Hof van Cortenbach

Na de restauratie van gevels en daken krijgt het voormalig stadspaleis een nieuwe invulling. De stad verwacht op deze strategische plek een hoogwaardige invulling die ook open staat voor Mechelaars en bezoekers van de stad.

De stad lanceerde eind 2017 een oproep voor de vervreemding en herbestemming van het Hof van Cortenbach. Na onderhandelingen met meerdere kandidaten, koos het stadsbestuur voor de GCV Langenbach, een samenwerking tussen drie ambitieuze ondernemers. Enerzijds Hilde De Meyts en Hendrik Deckers, uitbaters van het Mechelse pand Hotel van der Gracht de Rommerswael, waar nu DE BORGHT en Stassart11 huizen. En anderzijds Luc Hendrikx, ceo van CIONET, een internationaal platform voor digitale leiders. Begin juli 2019 kochten de ondernemers het gebouw over van de stad. Samen met het Mechelse architectenbureau Beeck & Hermans en interieurarchitect Veerle van Eycken uit Bonheiden ging Gcv Langenbach aan de slag om de werken in de zomer van 2019 te kunnen starten.

Onder het motto 'wonen, werken en genieten' krijgt het Hof van Cortenbach een nieuwe toekomst. Het imposante 16de-eeuwse stadspaleis wordt vanaf midden 2020 de thuis van een kwalitatieve horecazaak, twee kantoorruimtes en drie hoogwaardige studentenstudio's. Deze boeiende combinatie van functies maakt dat er zowel overdag als 's nachts leven is in het gebouw. Met een restaurant op de benedenverdieping wordt een deel van het gebouw bovendien opengesteld voor een groot publiek en komt een interactie met het nieuwe binnenplein op gang.

De werken staan gepland vanaf september 2019. Midden 2020 openen de deuren van het restaurant.