In september 2019 werd ‘Het Predikheren’ geopend. Een nieuwe culturele hotspot voor onze stad! Na jaren van leegstand besliste stad Mechelen in 2010 om het gebouw te restaureren en er de bibliotheek in onder te brengen. Voor de keuze van het ontwerpbureau werkte de stad samen met de Vlaamse Bouwmeester. De stad koos voor het concept van Korteknie Stuhlmacher Architeten (KSA) en Hild und K Architecten. Dit Nederlands-Duitse team begeleidt zowel de restauratie als de volledige herinrichting van het gebouw .

Om er voor te zorgen dat elke bezoeker zich thuis voelt in Het Predikheren, werden er verschillende zones met elk een eigen sfeer ontworpen: van levendig, over rustig tot stil. De hele inrichting laat toe dat bibliotheek, kerk, restaurant , leslokalen los van elkaar kunnen functioneren. Ook over de inrichting van de binnentuin is goed nagedacht. De beplanting verwijst naar middeleeuwse kloostertuinen en bestaat onder andere uit geneeskrachtige kruiden, geurende en symbolische siergewassen en keukenkruiden.

Bibliotheekcollectie

Op de eerste verdieping bevindt zich de 'ziel' van het complex: de kloosterbibliotheek. Op zolder wordt de imposante dakconstructie met houten balken behouden. Hier krijgt het grootste deel van de bibliotheekcollectie een plaats. Aangepaste dakkapellen zorgen voor veel licht en een mooi uitzicht over de omgeving. Bezoekers en studenten kunnen op de mezzanine gebruik maken van extra studieplaatsen om te lezen of te werken.

Ontmoeting en inspiratie

Het Predikheren wil mensen samenbrengen. Ontmoeting staat centraal. Samen met het Cultuurcentrum Mechelen zal Het Predikheren een culturele programmatie aanbieden, waarbij literatuur en verdieping centraal staat. Tijdens debatavonden willen we bezoekers aanmoedigen hun kritische geest aan te scherpen en zich te verdiepen in bepaalde onderwerpen. Een aanbod aan interessante lezingen en vormingen zal prikkelen en gedachten verruimen.

In Het Predikheren zijn verschillende ruimtes en leslokalen die zowel door particulieren als verenigingen kunnen gehuurd worden. Ook (Mechelse) opstarters en grotere bedrijven kunnen gebruik maken van een inspirerende brainstormruimte om nieuwe ideeën te genereren. Tijdens de examenperiodes stellen we door deze lokalen extra ruimte ter beschikking aan studenten.

Restaurant en bib-barista

De horecazaak in Het Predikheren bevindt zich op het gelijkvloers in de noordwestflank van het voormalige klooster, parallel aan de Tinellaan en krijgt een mooi buitenterras. Sterrenchef Ken Verschueren baat zowel het gastronomische restaurant als de bib-barista uit. Telkens met kwalitatief hoogwaardige en verse producten. In de bib-barista in de panggang en binnentuin van het klooster geniet je van een heerlijke koffie of een snelle verse hap. In het restaurant staat gastronomie centraal.

Volg een virtuele rondleiding door de bibliotheek: