Gepubliceerd op:
22
november
2018

Bibliotheek Mechelen organiseert op vrijdag 7 december voor de 2de keer ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’. Het vorig jaar gelanceerde concept wordt ook elders gesmaakt: 65 bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel zullen tegelijkertijd deelnemen.

Na het succes van vorig jaar besliste Bibliotheek Mechelen onmiddellijk om van haar ‘Groot Dictee Heruitgevonden’ een jaarlijkse traditie te maken. Het Groot Dictee der Nederlandse taal was tot 2016 ieder jaar te zien op televisie. De Mechelse bibliotheek besloot om deze vaste waarde een nieuw leven in te blazen, zij het in een wat minder archaïsche en speelsere vorm. Het gaat dus niet alleen om correct spellen. Naast taalvaardigheid en kennis van woordenschat heeft de winnaar ook fantasie en stalen zenuwen nodig, omdat de spanning naar het einde toe wordt opgedreven.

Met deze speelse variant van het ‘Groot Dictee’ stimuleert onze bib de liefde voor taal. Fijn dat de oproep naar andere bibliotheken navolging kreeg. Zo krijgt deze wedstrijd opnieuw allure.

Het concept

Opnieuw levert een jong literair talent de tekst aan voor het traditionele dictee. De Mechelse Ans De Bremme schreef de basistekst. Ludo Permentier, één van de vaste juryleden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal en medeorganisator van deze wedstrijd, deed enkele uitdagende aanpassingen om ook de doorwinterde taalpuristen het vuur aan de schenen te leggen tijdens de dicteetest, waarmee de avond begint.
In een tweede deel volgt ‘Het langste woord dictee’. Door juist te spellen kunnen de deelnemers letters verzamelen. Letters waarmee ze uiteindelijk een 20-letterwoord kunnen vormen.
Gelijke stand? Dan beslist op het einde van de avond de ’Spelling Bee’ tijdens een afvallingswedstrijd wie de winnaar wordt. Deelnemers moeten binnen  drie seconden  starten met het spellen van een bepaald woord. Bij een te lange aarzeling of vergissing valt de speler uit.   
Vorig jaar was er één winnaar met een volledig foutloos dictee en één winnaar die het 20-letterwoord had gevonden. Deze deelnemers gingen huiswaarts  met de gouden en zilveren pen.

Succesvolle oproep in Vlaanderen

65 bibliotheken reageerden positief op onze oproep om aan dit concept deel te nemen. 
Bekende Vlamingen helpen om wat animo te brengen. In Mechelen neemt weerman Frank Deboosere voor de tweede keer de honneurs waar als voorlezer van het dictee. Ook elders ten lande gingen bibliotheken op zoek naar lokale bekende Vlamingen om het dictee voor te lezen. Zo zullen onder andere Guy Mortier , Chris Lomme, Ilse Liebens, Jaak Van Assche en Phara de Aguirre op vrijdag 7 december tegelijkertijd het dictee voorlezen.

Hier kan je bekijken welke bibliotheken allemaal deelnemen.

Praktische info

Vrijdag 7 december van 20 tot 22u
Bibliotheek Mechelen, Moenstraat 19
Het aantal plaatsen in de bibliotheek is beperkt. Inschrijven vooraf is noodzakelijk en kan op het mailadres uitleen.bibliotheek@mechelen.be