Het Huis van Lorreinen is een stadsvernieuwingsproject in hartje Mechelen, op de hoek van de Scheerstraat met de Frederik de Merodestraat, vlakbij de historische Grote Markt van Mechelen. In 2012 kocht het stadsbestuur zes verkrotte panden op, die al jaar en dag het beschermde stadsgezicht van de Grote Markt ontsierden. Het stadsbestuur bouwde hier zes flexibele units. Alle units zijn verkocht in 2017 en worden verder afgewerkt door de kopers.  

Zicht Huis van Lorreinen

  • Bouwheer: Stad Mechelen
  • Ontwerp: dmvA Architecten
  • Timing: uitgevoerd & verkocht

Verticaal bouwen, flexibel invullen

Tegenwoordig kiest men al snel voor horizontale woonunits per bouwlaag, met daartussen gemeenschappelijke ruimtes.

Ontwerpbureau dmvA ging resoluut voor een unieke en vernieuwende aanpak met een verticale opbouw. Hierdoor wordt de oorspronkelijke perceelindeling van vroeger volledig behouden en past het volledig in het bestaande ontwerp van de gevels.

 Huis van Lorreinen

Door elke woonunit verticaal op te bouwen, ontstaan er voor elk niveau leefruimtes die de gebruikers verder kunnen invullen. Het project werd dan ook casco verkocht door de stad. Wat er precies met die leefruimtes gebeurt, of het nu een keuken, badkamer of slaapkamer wordt, kiezen de bewoners zelf. Ze beschikken dus over maximaal flexibele ruimtes.  

Huis van Lorreinen

Aan de binnenkant van het perceel ontstaat een open ruimte waardoor elke woonunit beschikt over een gezellig terras. Dit vergroot het ruimtegevoel én voorziet de woningen ook van meer lichtinval. Het eindresultaat? Een kwalitatief hoogstaand woon- en commercieel complex met een unieke ligging op de historische Grote Markt van Mechelen, dat ook nog eens respect toont voor de schaal van de plek en zijn historische context. 

Japans geïnspireerd

Het ontwerpbureau dmvA haalde inspiratie uit Japan, waar compact wonen al langer een trend is en waar woonstijlen uitmunten in stabiliteit, esthetiek en nieuwe architectuurvormen. De architecten wilden een architecturaal interessant project bieden aan de toekomstige bewoners, afgestemd op de reële woonbehoeften van vandaag. Ze gingen daarbij op zoek naar de essentie van het wonen zelf. Welke ruimtes zijn onmisbaar in een huis van vandaag? En wanneer en door wie worden deze ruimtes gebruikt? 

Compact wonen in harmonie

Compact wonen betekent uiteraard dat meer mensen op een kleinere oppervlakte gaan wonen, maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zal dit net stimulerend werken voor een maatschappij. De nieuwe bouwvormen nodigen uit tot het leggen van contacten en brengen meer sociale dynamiek

Huis van Lorreinen

Deze vorm van wonen geeft de bewoners een heel ander gevoel. Er ontstaat een cultuur van samenleven in het gebouw, waar zowel het individu als de maatschappij in zijn geheel baat bij heeft.

Mechelen wil met deze nieuwe woonvorm de vooroordelen die er bestaan rond compact wonen wegwerken. Het Huis van Lorreinen is een mooi voorbeeld van hoe we met z’n allen op een kleine ruimte samen kunnen wonen: door creatief na te denken en meer kwaliteit te scheppen met minder ruimte.

Terug in de tijd

Een van de afgebroken historische panden heette ‘de Hertog van Lorreinen’ en verwijst naar Karel, hertog van Lorreinen (1712-1780). Hij was landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden tussen 1741-1744 en 1749-1780. Door dit unieke woonproject ‘Huis van Lorreinen’ te noemen leggen we opnieuw een link met de rijke geschiedenis van dit stukje Mechelen. 

Gouden munt

Het Huis van Lorreinen ligt vlak in het historische centrum van Mechelen. Niet verwonderlijk dan ook dat na afbraak van de bouwvallige panden nog overblijfselen zijn teruggevonden uit de late middeleeuwen. Onder één van de huisjes vond men een geslagen gouden munt van het aartsbisdom Keulen uit het jaar 1469.

In één van de huizen vond men trouwens sporen terug van een broodoven uit de 16e eeuw. Uit historisch onderzoek blijkt dat het pand ooit bewoond werd door twee bakkersfamilies. Bakker Rombout Verberct woonde in het huisje tot 1560. Nadien nam bakker Jasper Van Loven, afkomstig uit een traditionele Leuvense bakkersfamilie, zijn intrek in het huis.

    Archeologische opgravingen Archeologische opgravingen