Mechelen kleur regenboog!

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) . Op verschillende plaatsen in de wereld en in België wordt de regenboogvlag gehesen, hét symbool voor de holebi-gemeenschap, diversiteit en verdraagzaamheid.

Ook in Mechelen is er geen plaats voor discriminatie op basis van gender en geaardheid. In de periode rond de Internationale Dag tegen Homo -en Transfobie zal je daarom op verschillende Mechelse plaatsen regenboogkleuren en -acties zien verschijnen.

Heb jij onze gloednieuwe regenboogbank in de Kruidtuin al opgemerkt? Neem zeker een kijkje of kom naar de officiële inhuldiging op 17 mei. Om 9u hijsen we de regenboogvlag aan het stadhuis in het bijzijn van bevoegde schepen. Aansluitend wandelen we samen naar de Kruidtuin.

Wat kan jij doen?

-       Op verschillende centrale plaatsen in de stad vind je gratis regenboogbuttons: het Huis van de Mechelaar, Sociaal Huis, Politie, Thomas More en het Agentschap Integratie en Inburgering. Ga jouw button halen, speld hem op en draag mee een stem uit tegen homofobie!  

-       Zit jij op social media? Stel dan in 1 klik een regenboogfilter in op jouw Facebookprofiel. Volg stad Mechelen op Facebook en Instagram en like & share onze regenboogfoto’s.

-       Heb jij een Mechelse zaak? Vraag dan een gratis regenboogpakket aan met buttons en pancarte en bevestig deze op een zichtbare plaats.

-       Doe mee aan onze wedstrijd en win een kleurrijke afterworkparty op 25 mei met collega’s, klasgenoten of vrienden. Bezorg ons voor 21 mei jouw leukste, grappigste, creatiefste,… themafoto. De winnaars zijn welkom op 25 mei in het stadhuis voor een exclusieve afterwork met regenboogmocktails.

Studievoormiddag "Maak kennis met Lou en zijn vriendjes."

In 2018 wil de stad Mechelen kleuterscholen inspireren en motiveren om rond het thema aan de slag te gaan in de klas. Daarom ontvangen alle Mechelse kleuterscholen 3 gratis boekjes van Lou en bijhorend educatief materiaal. Bovendien is elke school welkom op een studiedag die de nodige omkadering biedt.

Lou is het hoofdpersonage van de educatieve boekenreeks van Kathleen Amant en çavaria. Bij de boeken hoort een heleboel materiaal om in de kleuterklas aan de slag te gaan. Bijzonder aan Lou is de grote aandacht voor diversiteit, in de breedste zin van het woord. 

Ben je benieuwd naar wat je allemaal met het Lou-materiaal in de kleuterklas kan doen? Dan is deze praktijkgerichte studiedag iets voor jou!

Wanneer? 

Vrijdag 25 mei, van 9-12u

Waar?

Thomas More, Campus Kruidtuin – Polyvalente ruimte 

Lange Ridderstraat 42-44

2800 Mechelen

Voor wie?

Leerkrachten kleuteronderwijs (of andere vertegenwoordiger van de kleuterschool). Maximum 3 inschrijvingen per vestiging.

Inschrijven:

Tot en met 17 mei via diversiteit@mechelen.be, met vermelding van je school en met hoeveel je aanwezig zal zijn.

Meer weten?

Meer weten over het holebi-thema? Neem dan zeker een kijkje in de bibliotheek. Van 14 tot en met 20 mei wordt het thema extra in de kijker gezet met boeken, educatief materiaal en films.

Deze acties werden mee mogelijk gemaakt door partnersorganisaties Unia, Homo-en Lesbiennewerking Mechelen, Huis van de Mens en Spoon.  

Inspiratie uit het verleden?

In 2016 werd het standbeeld van Margareta Van Oostenrijk een week gehuld in een regenboogkleed. Ook in 2011 vond er een opvallende actie plaats: KV Mechelen en Racing Mechelen hulden zich in een roze, speciaal voor de gelegenheid gemaakte, voetbaloutfit.  De voetballers van beide clubs traden samen aan in de 'arena' op de Grote Markt. Met de slogan 'Homofobie? Geen bal aan! wilde stad Mechelen samen met de voetbalploegen de verdraagzaamheid rond holebi's vergroten. 

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.