In Mechelen is er geen plaats voor discriminatie op basis van genderidentiteit. Stad Mechelen keurt homohaat resoluut af! Holebiorganisaties worden ondersteund en in contact gebracht met andere verenigingen en scholen. De lokale politie treedt kordaat op tegen homofoob geweld en zorgt voor gepast onthaal van slachtoffers.

Wereldwijd viert men op 17 mei de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie, (IDAHOT) waarbij uitsluiting en discriminatie van holebi's en transgenders wordt aangeklaagd. 

Stad Mechelen organiseert jaarlijkse sensibiliseringsacties.

Dit jaar zal de regenboogvlag op 17 mei om 12 uur aan het stadhuis gehesen worden door de Homo- en Lesbiennewerking Mechelen in aanwezigheid van o.a. Dries Van de Put (finalist Mister Gay), het Huis van de Mens en schepen van diversiteit Marc Hendrickx. Burgers krijgen op verschillende publieke plaatsen de kans om een regenboogbutton op te spelden en zo het signaal van verdraagzaamheid verder te verspreiden. Tijdens de zaterdagmarkt vindt er in samenwerking met het interfederale gelijke kansencentrum Unia de ballonnenactie ‘Doorprik vooroordelen’ plaats. Vorig jaar was Margareta van Oostenrijk gehuld in een ‘regenboogkleed’,  Ditmaal krijgt ze een ‘regenbooghoed’, gemaakt door een jonge kunstenares die dankzij het Mechels project Talentenfabriek haar creativiteit kan botvieren. Via de overkoepelende handelaarsvereniging Mechelen MeeMaken konden handelaars, horeca-uitbaters en marktkramers gratis een regenboogpakketje (regenboogpancarte + buttons) bestellen. Zo’n 30 handelaars hebben hierop ingetekend. Ook in de bibliotheek kan je van 17 - 24 mei terecht voor info over het thema, fictie en non-fictie materiaal, etc.  

In 2016 werd het standbeeld van Margareta Van Oostenrijk een week gehuld in een regenboogkleed, het symbool voor verdraagzaamheid en respect voor holebi’s. Ook in 2011 vond er een opvallende actie plaats. KV Mechelen en Racing Mechelen hulden zich in een roze, speciaal voor de gelegenheid gemaakte, outfit.  De voetballers van onze beide voetbalclubs traden in de 'arena' op de Grote Markt. Met de slogan 'Homofobie? Geen bal aan! wil de stad samen met de voetbalploegen de verdraagzaamheid rond holebi's vergroten. 

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.