Gepubliceerd op:
21
maart
2018

Van 26 tot 30 maart wordt de staat van de kademuren van de Dijle in de Mechelse binnenstad geïnspecteerd. Een eerste stap naar renovatie van de kademuren.

Van 26 tot 30 maart wordt de staat van de kademuren van de Dijle in de Mechelse binnenstad geïnspecteerd, van de Zandpoortvest tot aan het Keerdok. Hiermee starten we, samen met De Vlaamse Waterweg nv, met de voorbereidingen om de kademuren te renoveren.

De studie wordt uitgevoerd door studiebureau SBE. Vanop het Dijlepad en vanuit een bootje gaan ze de muren inspecteren, de kwaliteit van het metselwerk bepalen, foto’s nemen... De studie brengt geen hinder met zich mee. Tijdens de studie blijven de Dijle en het Dijlepad bereikbaar. De resultaten zullen in mei gekend zijn.  

Schade aan de kademuren

Heel wat van de kademuren aan de Dijle in de binnenstad zijn al vele honderden jaren oud, maar doen nog steeds dienst. De meeste schade bevindt zich rond de waterlijn zoals afbrokkelende bakstenen als gevolg van vorst. Maar ook barsten door de wortels van bomen boven of naast de muur, het verpulveren van voegen in het metselwerk, verzakkingen… komen voor. Niet alle schade is even goed zichtbaar: soms zijn er holtes achter de muren of zijn er problemen onder de waterlijn.

Publieke en private kademuren

De Vlaamse Waterweg nv beheert de publieke delen van de kademuren (ongeveer de helft van alle kademuren). Dat zijn o.a. de kademuren aan de Vismarkt, Haverwerf, jachthaven en Winketkaai. De andere helft van de kademuren is eigendom van eigenaars van percelen die grenzen aan de kademuren. Het gaat om appartementen, woningen, tuinen, horeca en handelszaken… In totaal zijn er een honderdtal percelen, die in bezit zijn van ongeveer 400 eigenaars.

Begeleiding voor private eigenaars

Elke eigenaar krijgt een individueel rapport over de staat van zijn of haar kademuur. Nadien zullen er voldoende adviesmomenten zijn voor eigenaars. Nadien zullen we samen met de eigenaars bekijken hoe we hen zo goed mogelijk kunnen begeleiden en ondersteunen in het onderhoud en de renovatie van hun kademuur. 

Lees meer over dit project

De ondersteuning die Stad Mechelen en De Vlaamse Waterweg nv kunnen bieden aan eigenaars bij het renoveren van de kademuren is mede mogelijk dankzij subsidies van het Europese interreg 2 Zeeën-project Water Resilient Cities (WRC). Dit project wil historische steden weerbaarder maken tegen hevige regenval.
 

 

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.