Een beetje geschiedenis...

Oude gedenksteen kasteel TivoliCorneel Scheppers, een telg uit een bekend Mechels geslacht, is de oorspronkelijke eigenaar van het parkdomein. In 1792 reisde hij naar Rome, waar hij het nabijgelegen stadje Tivoli met zijn vijvers en fonteinen bezocht. Na deze reis besloot Scheppers om op het domein in 1802 een landhuis te bouwen met ringracht , vijver en bijgebouwen. Hij gaf het ganse domein de naam 'Tivoli'.

Kasteel in het blauw - kunst

Blauw gebict kasteel - Jan Fabre

Corneel Scheppers gebruikte het landhuis enkel als buitenverblijf. Zijn zoon Victor Scheppers, Kanunnik in Mechelen, erfde het landgoed en bracht er tijdelijk een school in onder. In 1877 kocht Martin François Louis Van Diepenbeek het domein. Het landgoed bleef nog twee generaties in de familie. Na de dood van zijn achterkleindochter Renée Degraux-Van Diepenbeek kocht het Mechelse stadsbestuur in 1978 het grondgebied aan. De oppervlakte bedroeg toen bijna 21 hectare.

oude postkaart kasteel TivoliIn het kader van de viering van 150 jaar België besliste het college van burgemeester en schepenen, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, in het domein een kinderboerderij op te richten. Een gedeelte van het grondgebied, langsheen de Tivolilaan, kreeg een woonbestemming met plaats voor 160 woningen. Na de verkaveling van de gronden is het domein nog ongeveer 12 hectare groot.

In 1990 liet de befaamde kunstenaar Jan Fabre het ganse kasteel tijdelijk beplakken met blauw gebict papier waarvoor 150.000 blauwe balpennen nodig waren.

In het geklasseerd kasteel is sinds 1991 een horecazaak gevestigd. Een reeks prachtige salons zijn geschikt voor feesten, seminaries, recepties en zakenlunches (uitsluitend na reservering). In de aangebouwde oranjerie kan je terecht voor een drankje, snack of lunch.

In 1996 werd bij ministerieel besluit het kasteel als monument en het omringende park en de bijgebouwen als stadsgezicht geklasseerd.

Meer info over de historiek van het kasteel en domein Tivoli.

Oranjerie

Maak een virtuele wandeling door Kasteel Tivoli

Openingsuren

  • Maandag: gesloten
  • Dinsdag tot vrijdag: open van 11 uur tot 17 uur
  • Zaterdag: enkel geopend voor feesten en evenementen
  • Zondag: open van 11 uur tot 18 uur

De keuken is geopend tot 1 uur voor sluitingstijd.