Het bos Kauwendaal vind je tussen de Duivenstraat, Laathofstraat, Zavelstraat en Kauwendaal. Het bospad tussen de Duivenstraat en Kauwendaal ligt op de gemeentegrens met Sint-Katelijne-Waver.

Dit bos maakt deel uit van een gefragmenteerd boslandschap, doorsneden door auto- en spoorwegen en woonwijken. Het bos dankt zijn naam aan het kasteel van Cauwendael en de aanpalende woonwijk.

Het huidige bosbestand van Kauwendaal is zeer waardevol met een eiken-berkenbos, eiken-haagbeukbos, zuur eikenbos en ruigte- en pioniersvegetatie.

Behalve een waardevolle ecologische functie vervult dit gebied ook een belangrijke recreatieve rol. Jeugdbewegingen, wandelaars, hondeneigenaars en mountainbikers vinden dagelijks hun weg naar dit bos. Vooral de nabijgelegen verhoogde en avontuurlijke spoorwegberm is heel populair bij mountainbikers.

Het bos op grondgebied Mechelen is 4,2 hectare groot. Samen met de oude spoorwegberm Antwerpen-Kontich-Mechelen op grondgebied Sint-Katelijne-Waver is het bos bijna 9 hectare groot.