Lyne geeft tweede leven aan plantenaccessoires
Er wordt teveel nieuw gekocht, dus waarom niet hergebruiken? Vanuit die visie geeft Lyne Aeyels er een lap op met KikT. Vanuit het Mechelse Artenova maakt ze creaties met kamerplanten en tweedehands spulletjes. Een creatief verhaal met een duurzaam kantje.
Wie is de vrouw achter KikT.?
“Ik ben Lyne Aeyels, grootgebracht in een natuurwinkel en daar de basis meegekregen om iets bewuster in het leven te staan dan de modale mens. Toch was ik in zekere zin het buitenbeentje van de familie: supercreatief met een passie voor mode. Na mijn opleiding op Sint-Lucas ben ik daarom gestart met het inrichten van etalages voor grote en kleine modeondernemers. Vorig jaar heb ik dan KikT. opgestart in bijberoep. En ik ben heel blij om nu in primeur te zeggen dat ik mijn job als etalagiste na 15 jaar heb opgezegd om me volledig op KikT. te storten.”
Proficiat! Is KikT. dan een droom die werkelijkheid wordt?
“Eerlijk gezegd is het een uit de hand gelopen hobby. Na een zware burn-out heb ik plezier gevonden in het verpotten van planten. Daarnaast ben ik grote fan van kringwinkels en rommelmarkten, waar ik op zoek ga naar kleding en accessoires. En het zijn die accessoires, zoals tweedehands bloempotjes, staanders of zelfs waterkannen die ik nu voor mijn planten gebruik. Toen Koen Kwanten van RADAR me vroeg om hen in de oude bibliotheek van Mechelen bij Artenova te vervoegen, is de bal zowat aan het rollen gegaan.”
Mensen staan er niet bij stil dat er al genoeg is. Er wordt te veel nieuw gekocht. Dus waarom niet hergebruiken?
Kamerplanten in een duurzaam en creatief verhaal staat te lezen op de website. Wat houdt dat in?
“Creativiteit en duurzaamheid staan centraal. En daarvoor ga ik heel ver. Zo ver dat mijn kinderen in de auto soms vragen om niet te stoppen, wanneer we een container of spullen op straat tegenkomen. Maar je zou ervan versteld staan wat ik daar allemaal vind. Van staanders, tot tafeltjes en potjes. Die spuit ik in een coole KikT.-kleur en gebruik ik om kamerplanten op een creatieve en duurzame manier aan de man te brengen. Het dagelijkse leven is daarbij mijn inspiratiebron. Mensen staan er niet bij stil dat er al genoeg is. Er wordt te veel nieuw gekocht. Dus waarom niet hergebruiken?”
De wegwerpconsumptie tackelen dus?
“Klopt, en het is niet zo dat duurzaamheid gepaard moet gaan met hoge prijzen. Ik verkoop mijn planten gewoon aan dezelfde prijs van eender welke andere plantenwinkel. Ook de potten of staanders vallen niet duur uit, net omdat ze tweedehands zijn. Mensen willen inderdaad niet veel geld uitgeven, maar er moet nog een groter bewustzijn komen dat ze dan beter hun geld besteden aan recyclingconsumptie dan aan een grote keten waar geen enkele vorm van duurzaamheid aan te pas komt.”
Wat met samenwerkingen?
“Er is al een vraag gekomen van een interieurarchitecte die de focus legt op duurzaamheid en voor haar projecten met mij in zee wil gaan. Daar zie ik nog wel enkele opportuniteiten, net als met kringwinkels bijvoorbeeld om toffe tweedehandsspullen te verzamelen. Daar probeer ik nu wel verder op in te zetten, omdat ik besef dat samenwerkingen in een duurzaam verhaal erg belangrijk zijn. En zijn er leveranciers die planten duurzaam produceren, dan sta ik ook daar heel graag voor open.”
En hoe valt de uitvalsbasis in Artenova mee?
“Ik heb enkele maanden een pop-up in de Onze-Lieve-Vrouwestraat gehad en sindsdien hier helemaal mijn plekje gevonden. Ik zit hier heel goed en wil Artenova dan ook mee op de kaart zetten. Wij worden nog altijd aanzien als een bende nomade kunstenaars die een lege plek moeten opvullen, maar het zou je verrassen als je weet hoeveel potentieel hier zit. Wij hebben allemaal zoveel mooie ideeën rond duurzaamheid en ik droom ervan dat ze dat ooit Europees horen waaien, dat ‘Mechelen een kunstbende heeft die zich volop voor duurzaamheid inzet’.”
KikT. in drie woorden?
“Creativiteit, recycling en inspiratie. Dat hangt allemaal wat samen maar omvat KikT. helemaal.”
Door te recycleren en bepaalde zaken een tweede leven te geven, kom je al heel ver.
Welke raad wil je andere ondernemers nog meegeven?
“Begin klein. En dat kan al met het verpakkingsmateriaal. Onlangs ontving ik een bestelling van 50 kleine clips en ik kleurde letterlijk groen. Alle 50 apart in een plastic zakje. Als we met z’n allen alleen daar al aandacht aan besteden, dan ben ik al blij. Dat hoeft daarom niet ecologisch of biologisch afbreekbaar te zijn, maar door te recycleren en bepaalde zaken een tweede leven te geven, kom je al heel ver. Ik gebruik soms scoubidou of zelfs haarspelden. Het zijn kleine zaken, die misschien voor een kleine transitie zorgen, maar het is tenminste een transitie.”
© foto Hans Maakt een Foto
En dankzij KikT. staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over KikT. vind je op www.kikt.be.
Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.