Gepubliceerd op:
4
mei
2023

Een reeks jonge kunstenaars gaat op uitnodiging van RADAR aan de slag met de historische, huidige en toekomstige context van de Nieuwe Vesten. ‘Extra Muros’ is te bewonderen tussen de Brusselpoort en het Mercierplein.

Voorlopig staan er 3 kunstprojecten in de steigers. Zo ontdek je op de middenberm van de Schuttersvest een witte tent met intrigerende opgravingswerken. Het nieuw gevormde kunstenaarscollectief T.I.C.O. houdt er een openluchtatelier met meeslepende fictieve opgravingen.

Deze opgravingen leggen de link naar Pierre Joseph Van Beneden, de Mechelse paleontoloog en zoöloog, die onder meer de vondst van de Iguanodon in Bernissart beschreef en wiens standbeeld te bewonderen is langs de Van Benedenlaan.

“Met site-specifieke acties gaan we op zoek naar hoe we als mens in verbinding staan met de aarde en het leven onder onze voeten. De ring rond Mechelen beschouwen we als een voedingsbodem. Het veranderende mobiliteitsnet en de ontharding bieden nieuwe mogelijkheden voor onverwachte verbindingen”, licht Rien Schellemans, beeldend kunstenaar en deel van collectief T.I.C.O, verder toe.

(c) T.I.C.O.

Papieren Kiosk

Ter hoogte van de Louizastraat staat een gracieuze ‘Papieren’ Kiosk, ontworpen door M.ARS vzw. Architecte Eva Gheysen en tentoonstellingsbouwer Rikkert Maes refereren met deze conceptuele witte stalen installatie naar de kiosken die je van oudsher terugvindt in parken en op straathoeken. Binnenkort kan je er poëzie vormen met lettermagneten, tentoonstellen en communiceren met de buurt.

“We willen een ontmoetingsplek creëren, waar mensen een praatje slaan in de schaduw of schuilen voor de regen. Een kiosk is ook een plek waar je informatie vindt, berichten achterlaat en kunstwerken toont. We rekenen op de Mechelaar om deze kiosk mee te activeren”, zegt Eva Gheysen, M.ARS vzw.

Papieren Kiosk (c) M.ARS

Grondschilderingen

Tot slot brengt illustratrice Zinzi Moons kleurrijke grondschilderingen aan op een verharde zone naast de fiets- en voetgangersoversteek aan de Brusselpoort, waar vanaf 8 mei nieuwe zitmeubelen geplaatst worden. Ze inspireert zich daarbij op natuurelementen en biedt zo alvast een voorsmaakje van de groene Nieuwe Vesten.

Nieuwe meubelen aan Brusselpoort


RADAR ondersteunt artistiek experiment en cultuurprojecten in de stad. Da’s nog meer ruimte voor creativiteit, nog meer ondersteuning en nog meer advies. Meer informatie en komende artistieke projecten.